iar despre chestii concrete

Posted: May 9th, 2006 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | No Comments »

Link la poza.

Azi, pe lista de discutii a unei studente la Stiinte Politice si la Comunicare:

-ora 8: astazi s-a discutat despre o posibila decuplare intre Romania si Bulgaria in procesul aderarii la Uniunea Europeana. Motivul: starea justitiei si a coruptiei in Bulgaria. Iarasi speculatii, iarasi discutii. Mie (un eurosceptic de altfel – desi termenul asta nu e potrivit, pentru ca ideea UE nu ma face sceptica, ci alte lucruri care tin de interesele care stau in spatele acestei Uniuni, de persoanele care tin fraiele acesteia, de sistemul de toci “soareci de biblioteca” si de “savanti” rupti de lume care dicteaza urmatorii pasi ai UE fara a tine cont de oamenii care nu se incadreaza in standardele unui european urban etc) mi se pare destul de clar ca, pentru noi, lucrurile se vad altfel decat pentru ceilalti, prin ceilalti intelegand oficiali etc. Mai toate persoanele care si-au exprimat parerea despre aceasta erau de acord ca si la noi in tara justitia are probleme, daca nu chiar mai grave decat Bulgaria si ca la o prima vedere , daca admitem ideea decuplarii, Bulgaria ar fi mai indreptatita sa intre in UE la 1 ianuarie 2007, nu Romania. Este poate adevarat, la fel de adevarat este ca noi avem asa un dar sa ne fofilam, un dar de a face lucrurile sa nu mai fie asa cum sunt, stiti, cum e treaba aia, sa bagi gunoiul sub covor ca sa nu se mai vada. Ma mir ca merge si la “europeni” treaba asta. Ca sa n-o mai lungesc mult, ideea decuplarii mi se pare rationala atata timp cate exista niste standarde care trebuie indeplinite, niste norme si o anume grila. Daca se considera ca Bulgaria nu-si poate indeplini angajamentele pana la 1 ianuarie, atunci nu exista nici o motivatie ca noi sa ramanem cuplati cu ei. Poate ca da, exista motivatii ale noastre, ale romanilor (fie ele sociale, economice, politice etc), dar e vorba de motivatiile… “europene”, na. Urat cuvant. Nu cred ca o sa vina la noi baroneasa sa ne intrebe “mai, frati romani, voua cum va e mai bine, cu astia sau fara astia?”. Oricum, sa asteptam raportul, sa n-avem vreo surpriza.

-apoi, trecem putin printr-o dezbatere numita “avem sau nu nevoie de o Biserica Nationala?” si observ ca oamenii inca nu se pot abtine sa nu faca oconfuzie, o amestecatura dupa bunul plac intre termenii de “biserica” si “religie”. Nu mai reproduc discutia sterila avuta tocmai pentru ca e sterila.

-ora 10: discutie cu un domn albanez care ne trece in revista istoria comunista si postcomunista a Albaniei. Aflu ca avem mai multe in comun cu tara asta decat credeam. Aflu si ca tarifele de telefonie mobila sunt foarte mari in Albania (fara legatura directa dar oricum).
-ora 12: neimportant: statistica (plus ganduri nu foarte dragute despre examen si planuri despre o copiere cat mai eficienta) .

-ora 14: discutie continuata despre UE, aceasta constructie sublima dar care lipseste cu desavarsire. In momentul in care referendumul pentru o constitutie europeana a fost respins, nu stiu cum de mai putem ignora parerile acestor oameni care refuza clar ideea de UE, acesti eurosceptici, daca vreti. Noi ignoram numarul crescut de sceptici, ignoram manifestarile anti-UE, inchidem ochii si-o dam mai depatre pe-a noastra cu o Europa unita si bla-bla. Mai mult, ignoram oamenii de rand, adica agricultori, sateni, oameni fara scoala etc si ne aducem aminte de ei numai cand este vorba sa-i intrebam daca e bine sau nu sa intram/ daca am intrat in UE, asta dupa ce, cu o saptamana sau doua inainte de sondaje, nu e exclus sa le mai dam niscaiva fonduri ca sa ne vorbeasca de bine. Nu-mi amintesc sa fi vazut actiuni concrete si coerente de informare a populatiei, numai propaganda dupa bunul plac. Asta nu e numai vina autoritatilor ci si a mediei. Bine, nu pot sa ma pronunt cu privire la alte tari, poate ca e mai bine.

-tot la ora 14 discutam si despre religie (ca sa fie full circle) si aflu, de fapt realizez ca o unitate din acest punct de vedere este o aberatie. Dumnezeu ajunge uneori o moneda de schimb. Vorbim despre Biserica Nationala si despre unitate confesionala, dar asta numai pentru ca trebuie, pentru ca e un capitol care trebuie atins. In fine…

Cam asa. De fapt, mai multa politica decat comunicare. Exact asa, fara majuscule.

Intre aceste chestii, ganduri despre mare, lene, foame, dureri de cap legate de o imprimanta incapatanata, aflare de date de examene, lumina frumoasa a dupa-amiezii.

Europe can wait. Ma duc la bere.



Leave a Reply