Oamenii si democratia

Posted: June 4th, 2006 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | 7 Comments »


Picture link.

Oamenilor le e frica de ceea ce ameninta in vreun fel normalitatea in care traiesc. Le e frica pentru ca altfel nu-si pot reprezenta lumea si cu atat mai putin trai in ea. Sunt sclavii lucrurilor care sunt asa “pentru ca asa trebuie” sau “pentru ca asa a fost mereu”. Nu pot gandi sau vizualiza ceva in afara globului de sticla pe care abil si l-au construit sau, si mai grav, l-au construit altii.

Nu ma refer la toti oamenii, evident. Ma refer la persoane care dau un cu totul alt sens notiunii de conservator. Ma uitam ieri la reactii si manifestari impotriva paradei gay de anul asta si toate ideile de mai sus mi-au venit in minte. Ma uitam ca majoritatea oamenilor care protestau erau necunoscuti, insa, asa cum spune si jen, erau uniti de o ura comuna, o ura impotriva a cea ce nu se pliaza pe sistemul lor de valori care ii tine in chingi.

N-am sa tin un discurs cu tema “de ce ar trebui sa acceptam homosexualii” pentru ca deja foarte multi oameni vorbesc despre asta. Insa am sa spun ca nu cred ca o sa reusim sa ii intelegem vreodata, desi asta e scopul nostru in viata, se pare. Desi sunt oameni ca si noi, trairile lor si senimentele nu pot fi explicate si intelese, asa cum se poate intampla si cu un hetero, pentru ca ceea ce vrem noi sa intelegem despre homosexuali sunt lucruri prea personale. Insa nu inteleg de ce treaba asta impiedica unii oameni sa-i accepte. Nu inteleg de ce unii oameni ii vad ca pe o amenintare; desi am expus unele posibile motive mai sus, si eu dau dovada de intoleranta neputand sa inteleg intoleranta altora.

Problema democratiei este ca, pentru unii, libertatea oferita este ingrijoratoare(asta mai ales daca confunzi sistematic democratia cu libertatea). Si cand ti-e teama reactionezi ca un caine incoltit: lasi urechile jos, te schimonosesti la fata si incepi sa marai. Asa ca, pentru mine, reactiile medievale ale oamenilor, unii dintre ei ingrijorator de tineri, fata de parada gay, este inca un semn ca acestia nu sunt pregatiti pentru democratie, democratia in care barbatii se pot iubi (da, iubi, nu face sex) cu alti barbati sau femeile se pot iubi cu alte femei la fel de normal ca si cum oamenii pot protesta pentru ceea ce vor sau ca si cum albii si negrii merg alaturi fara sa se scuipe unul pe altul.


7 Comments on “Oamenii si democratia”

 1. 1 alex said at 4:34 pm on June 4th, 2006:

  Problema nu apare in schimbarea “normalitatii”… homosexualitatea nu e nici pe departe ceva nou… sau care sa fi aparut de curand! Ceea ce apare ca noutate este faptul ca ei vor sa fie “liberi” sa iubeasca? nici asta! Iubirea nu e nici ea ceva strain… studiile arata clar CUPLURILE DE HOMOSEXUALI NU SUNT MAI MULTE (procentual) CA ACUM 100 DE ANI!!!
  Marea problema e faptul ca fiind ceva nou, fara reguli delimitate clar, fara ca morala crestina sa poate spune un cuvant hotarator in vreuna din parti(vorbesc si de “e pacat sa iubesti acelasi sex” dar si de “priveste dar nu judeca”). Iar de aici toti dar TOTI tampitii devin cei mai mari cunoscatori in probleme caci vorba aia “am vazut eu un film…”. Daca mai adaugam si o imaginatie bogata tampitului/ei avem o reteta ptr napalm de parc (de batranei care stiu tot de la Domnu’ Iliescu) numai buna ptr infierat tot ceea ce nu are o radacina solida in timp.
  Reticenta la schimbare e tipica romanilor, si daca ne-a fost de ajutor in cadru de razboi (pe aici nu se trece) acum cand problemele sunt sociale iar “dusmanul poate pandi la orice colt de strada sa ma sodomizeze” fobia ajunge sa ia proportii dementiale, caci nimic nu e mai umilitor decat sa fi luat pe la spate ca barbat, nu?
  Oameni buni nu va mai bateti gura de pomana… you can’t teach an old dog new tricks! Asteptati ca situatia sa dispara de la sine, sau schimbati-o cu pasi mici!
  Troia n-a fost cucerita intr-o singura zi!

 2. 2 Sunkissed said at 5:44 pm on June 4th, 2006:

  Schimbarea in atitudine este bineitneles un fenomen ce ia foarte mult timp, dar eu nu m-am referit la asta, m-am referit la acei oameni care pur si simplu sunt intoleranti pentru ca se tem. Sunt intoleranti pentru ca nu inteleg ca pot accepta si fara a intelege. Sunt intoleranti pentru ca iau totul prea personal. Sunt intoleranti pentru ca isi aduc aminte de Dumnezeu numai cand au nevoie de o justificare. Si tocmai, nu m-am referit defel la schimbarea normalitatii, ci la posibila convietuire intre diferite normalitati. Intreaga mea conceptie in privinta asta se axeaza pe o convietuire; nu vreau sa impun normalitatea mea asa cum nu vreau ca altul sa mi-o impuna pe-a lui, insa vreau sa cred ca putem convietui in aceeasi societate fara sa ne aruncam cu pietre in cap (la propriu).

 3. 3 lake said at 9:21 pm on June 4th, 2006:

  tzara se duce pe pwla si astora le arde de parade gay.. lasa-i domne sa se “iubeasca” cum s-au “iubit” si pana acum. exista probleme mult mai importante decat aceste “drepturi” de kko…

 4. 4 Sunkissed said at 11:24 pm on June 4th, 2006:

  Sunt lucrurile marunte cele care formeaza caracterul unei natiuni. Intoleranta noastra este vizibila si in alte multe domenii, mai “importante”, daca vrei tu. Reticenta la schimbare si frica de ceva nou sunt daunatoare unei natiuni pe termen lung. Daca sunt probleme mai importante asta tine de conceptia mea personala; eu despre asta am ales sa scriu azi. Si nu cred ca o zi in care oamenii gay au chef sa-si ceara drepturile este cauza principala a ducerii de rapa a tarii noastre, precum si ceea ce ne opreste dintr-o minunata evolutie.

 5. 5 graymer said at 12:12 pm on June 5th, 2006:

  mi-e scarba de toate persoanele homofobe care nu pot lega 2 propozitii, dar ies in strada ca loveasca pe cei care nu sunt ca ei.
  sper sa ajunga in vreo inchisoare ca sa experimenteze lucruei noi. ;-)

  respect for the post.

 6. 6 Cougar said at 12:50 pm on June 14th, 2006:

  a propos de tolerantsa si intselegere. is doua chestii total diferite.

  dupa mine, is mai multe neamuri de atitudini si priceperi. potsi sa nu intselegi un lucru, si, ca atare, sa nu-l tolerezi – cazul peluzelor 2 si 3 de la izvor. potsi intselege un lucru si sa nu-l tolerezi, cazul tuturor celor care manifesta impotriva unor lucruri cu argumente aplicate direct din acele lucruri. potsi sa intselegi un lucru si sa-l tolerezi, asa cum se intampla in olanda. iar mama tolerantsei, aia pura si neprihanita, vine atunci cand nu intselegi un lucru, dar il tolerezi pentru ca asa-tsi dicteaza bunul simts si ideea de liberalism. si culmea, de tolerantsa asta pura sufera cei mai multsi dintre “tolerantsi”. nu e de asteptat ca un heterosexual sa intseleaga cum e treaba cu chimia si fizica la homosexuali. dar tolerand si acceptand ideea, se transmite un mesaj mult mai important decat ideea de intselegere: e vorba de educatsie, de constientizarea libertatsilor si de bun simts. iar chestiile astea trei is muuult mai greu de atins sau de tsinut – fiecare dintre ele – decat efortul de a intselege ceva.

  cam atat am avut de zis, deocamdata.

 7. 7 Sunkissed said at 1:24 pm on June 14th, 2006:

  draga cougare, wellcome to my blog si te mai asteptam cu-o bere rece.. ehm, ma rog, cam asa ceva. inutil sa spun ca ai dreptate.


Leave a Reply