Piramida nevoilor

Posted: September 29th, 2006 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | No Comments »

De ce au nevoie oamenii?

Pai domnul Maslow a cam rezolvat problema asta foarte frumos, dupa parerea mea: omul nu actioneaza decat pentru a-si satisface nevoile, dar trebuie sa existe si motivatie pentru ca el sa-si satisfaca aceste nevoi. Sunt cinci trepte ale acestei piramide, in ordine: nevoi vitale, fizice, nevoia de siguranta, nevoia de apartenenta, nevoia de respect si nevoia de autorealizare.

Departe de mine de a conduce studii pe tema asta. Insa daca stam sa ne gandim la chestia asta si sa punem cap la cap cu ceea ce stim despre culturi care nu sunt ale noastre, cum ar fi cele asiatice, ne dam seama ca piramida asta e cam instabila.

In contextul globalizarii insa, am putea s-o luam de buna. Cultul muncii in Japonia de azi nu mai e ceea ce a fost, un exemplu marunt. Iar Occidentul isi pune din ce in ce mai mult amprenta asupra culturii, impunand oamenilor nevoi pe care nu le aveau acum cativa ani. Consumerismul e in floare. Trebuie sa fim o hoarda cu totii. Numai asa putem fi puternici! Evident, trebuie sa avem aceleasi necesitati. Ca sa ne intelegem mai bine unii pe altii.

Piramida lui Maslow a scos prima oara capul la lumina in 1954. Cold War, lume in schimbare, powershift… Greu de crezut ca lumea a ramas la fel. De altfel, mr. Maslow a facut cateva adaugiri la teoria sa initiala in 1970, adaugand nevoile cognitive peste cele de autorealizare (intai nevoie de a acumula cunostiinte, apoi nevoia de a intelege acele cunostiinte) si nevoile estetice la varful piramidei. De dezbatut, nu? Cum sa pui nevoile estetice in varf pentru toata lumea, toate culturile?

Teoria lui Maslow a deschis multe usi, asta e adevarat. Multe teorii importante s-au inspirat din ea. Insa pentru mine este inca un exemplu despre cum ceva poate fi adevarat si fals in acelasi timp si care imi intareste ideea ca trebuie contextualizat orice. In acelasi timp, ceea ce mi se pare ca lipseste din teoria lui Maslow este nevoia de transcendenta, pe care eu o vad perena.Leave a Reply