Putin despre scoala

Posted: November 1st, 2006 | Author: | Filed under: La naiba! | No Comments »

Am avut ocazia in facultatile astea minunate sa dau peste multe… “celebritati”, persoane care in domeniul lor de activitate sunt cunoscute. Azi am avut un curs cu dl Chelcea, Septimiu Chelcea. Interesant, dar relativ mediocru ca si informatii transmise. Tot azi, cu dl Parvulescu, Cristian Parvulescu. Interesant, insa pe ici, pe colo punctat de o persuasiune subtila in directia dumnealui de gandire. Saptamana trecuta am avut un curs cu Teodorescu, Bogdan Teodorescu. Interesant, insa lipsea interactiunea, sentimentul ca nu e singur acolo.

Unora le lipseste dimensiunea pedagogica. Uneori un profesor trebuie sa fie profesor, nu un om destept care-si expune cunostiintele acumulate in ani si ani de munca. Altora, cheful. Nu e o chestie evidenta, insa iti dai seama la o observare mai atenta ca sunt plictisiti/obositi/fara nici un chef.

Bine, poate e destul de devreme sa ma pronunt, mai ales avand in vedere cat de des ma duc eu la scoala si fara sa fac exceptie de perceptia mea mentala aspura unui profesor ideal si un curs asemenea. Pana acum am dat doar de trei astfel de profesori: Alfred Bulai, care e si el un soi de “celebritate” (mai apare pe la emisiunea lui Cristian Tabara), Stefan Stanciugelu si Valentin Stancu. Ah, make that four si adaugati-l pe Remus Pricopie. Daca vreti CV-uri gasiti pe politice.ro si comunicare.ro.

Cu toate neajunsurile care sunt totusi mai putine decat ar putea fi, stiu insa ca avem profesori foarte buni la facultatile astea. Nu numai pentru ca numele lor “rasuna”, ci pentru ca sunt stapani pe ceea ce vorbesc, stiu sa expuna astfel incat sa intelegi si stiu sa te faca sa fii interesat. Nu toti, insa majoritatea.

Cu toate astea, numarul scandalurilor din SNSPA creste progresiv… Numai in Cotidianul am tot citit astfel de stiri. Asta pentru ca, nu-i asa, calitatea de profesor ti-o lasi la usa clasei. In decanat, altfel si pe alte criteriii si poarta discutiile.

Nu ma indoiesc ca unele acuzatii sunt intemeiate. Insa ma intreb si cum mai sta treaba prin alte facultati. Ce se mai intampla pe-acolo. Cine cat si de ce fura. De ce acolo unde numele nu sunt asa sonore ca la noi se ingroapa repede toate zvonurile.

In momentul asta sunt destul de contrariata si sunt pe de o parte multumita de ce primesc, de informatii si posibilitati si asa mai departe, pe de alta parte sunt extrem de frustrata pentru birocratia asta nenorocita si pentru faptul ca Maricica secretara conduce SNSPA-ul (nu ca am ceva cu ea, dar asa ca idee… cum e posibil ca pana si profesorii sa te trimita la ea pentru absolut orice problema?). Stiu ca e loc de mai bine, insa ma indoiesc sincer ca o voce poate face asta (nu ma luati cu Martin Luther King). Si asta pentru ca in probleme pe care nu le intelegi, adica in probleme in care n-ai fost implicat in toate dedesubturile ei nu poti sa te exprimi. Adica poti, dar n-ai avea dreptate. Noi, studentii, de cele mai multe ori avem parte de o comunicare unilaterala si eventual de un reprezentant al nostru in Consiliu, care fie e prea ocupat ca sa se duca la intruniri, fie nu da de noi toti sa ne intrebe care e problema si care ne sunt doleantele.

Vina e si a noastra. Refuzam sa cerem drepturile garantate in contractul de studii. Refuzam de fapt sa cerem ce ni se cuvine. Ne suparam intre cursuri si ii blestemam si amenintam ca ne retragem de la facultate, dar ne trece miraculos.

Insa vina porneste de undeva de sus. Din ideea ca facultatea e o sursa grasa si fara sfarsit de venituri, in limita legii sau nu. In momentul in care acest tip de interese se iveste intr-o hai sa zicem institutie academica, discutiile nu mai pot fi egale pentru ca interesele nu sunt egale. N-au fost de la bun inceput, insa macar erau pe acelasi plan.

Sa inchei cu o “celebritate” domnul Lazaroiu, Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, a avut anul trecut la noi un curs de statistica. L-am vazut asa cum l-ati vazut si voi. Insa sunt convinsa ca si-a luat salariul cuvenit. Si, bineinteles, cunostiintele noastre vaste in domenniu se datoreaza lui si nimanui altcuiva…Leave a Reply