De ce NU as emigra

Posted: November 6th, 2006 | Author: | Filed under: Eu cu mine | 1 Comment »

Stiu de ce ar pleca unii din tara. Te uiti pe geam si intelegi. Stratele de jeg sunt prea mari ca sa se vada si frumusetea. Prostii sunt prea multi ca sa mai dai si de destepti. Sistemul se misca prea greu ca sa mai vezi si progresul.

Cu toate astea, n-as pleca din tara.

Am propriile mele standarde. Nu cele din filmele americane, nu cele din filmele frantuzesti, nici macar cele din filmele rusesti. Nici cele din reclame sau din videoclipuri scumpe, din reviste glossy sau din carti de psihologie aplicata prost traduse din engleza. Romania zilelor de azi nu intruneste in mod clar acele standarde pe care le adopta majoritatea (care, culmea, blameaza globalizarea si ii injura pe americani pe unde apuca). Si poate nici pe ale mele. Dar vreau sa stau aici si sa fac ca ea sa corespunda standardelor mele. Vreau sa cred in continuare ca se poate schimba. Vreau sa scap de romanisme gen “traim in Romanica, totul e posibil”, gen “numai la noi e asa”. Nu. La altii e si mai rau.

Nu e insa suficient sa te consolezi cu gandul ca la altii e mai rau. Dar daca incepi sa crezi ca si la tine poate fi bine, poate ca va fi.

De ce sa plec? De ce sa-mi petrec o viata intreaga adaptandu-ma la stilul de a fi al unui alt popor, al unei alte culturi? De ce sa le explic copiilor meri in fiecare zi de ce am plecat? Cum sa le spun ca mama lor a ales sa lupte in alta parte?

Nu vreau sa sune corny. Dar daca a spune ca vrei sa stai aici si sa faci sa fie bine inseamna sa fii corny, atunci sunt.

Studentia la Politice iti deschide un pic mai mult ochii. Cel putin in cazul meu. Am ajuns la facultatea asta la indemnarile altora si, de ce sa nu recunosc, pentru ca “suna bina”, ma intriga. Asadar, am intrat si astfel am intrat in contact si cu lumea mai putin frumoasa a politicii. Lumea “baga-mi-as”. Ti se arata de ce pleaca oamenii din tara asta. Ii inteleg.

Insa trebuie sa fii cel putin incuiat sa nu-ti dai seama ca si tu esti o parte din puzzle. Ca poti schimba ceva. Schimbi ceva doar in destinul tau personal daca alegi sa pleci. Daca ramai, sunt sanse sa iasa ceva bun si pentru altii.

Tara asta are potential. Putin, dar are. Dintr-un ego personal poate prea mare vreau sa cred ca sunt parte din potential.

Las la o parte argumente evidente si sentimentale ce tin de familie, taram, prieteni, cultura si asa mai departe.


One Comment on “De ce NU as emigra”

  1. 1 nichita said at 3:36 pm on November 10th, 2006:

    congrats…asa de rari sunt oameni care gandesc asa incat simt nevoia sa-i felicit cand dau de ei..desi ar trebui sa fie ceva normal..

    subiectul este dezbatut si la mine..daca esti curioasa..:)


Leave a Reply