Naivitate vs Optimism

Posted: November 11th, 2006 | Author: | Filed under: La naiba! | 1 Comment »

Cand se face diferenta intre naivitate si optimism? Cand e un om destept pentru ca are incredere si tampit pentru ca se incapataneaza sa nu vada realitatea?

Poate ca atunci cand lupta pentru o cauza pierduta. Dar poti oare sa definesti o cauza pierduta in termeni general acceptabili? Ma indoiesc. Poate ca ceea ce pentru tine e o cauza pierduta pentru “naivul” de langa tine e inca ceva pentru care se poate lupta cu toate fortele.

Si poate ca diferenta se face si in modul in care vad lucrurile. Dar poate cineva sa spuna cu mana pe inima ca viziunea unui om e naiva? Da, poate, dar ar avea dreptate?

De multe ori am facut parte, pe rand, din aceste doua categorii in ochii oamenilor. Numai eu stiu cand am fost cu adevarat naiva si cand nu si pot sa numar pe degetele de la o mana momentele de acuta naivitate. Insa nu suport sa vad cum linia fina ce desparte aceste doua atitudini se micsoreaza din ce in ce, cum daca esti optimist nu esti realist, cum daca esti optimist esti privit ca un nebun de multe ori.

Poate ca stiu mai bine decat jumatate din cei ce la un moment dat n-au avut ce face si au cugetat la viata mea cum se mananca viata asta, poate ca nu. Dar poate tocmai pentru ca nu mi-a fost foarte usor in anumite momente stiu sa respect ghinioanele si sa sper la mai mult si la mai bun. Pentru ca daca nu speri, daca nu incerci sa faci sa se intample, ce mama dracului mai cauti in viata asta?

Sunt naiva sau optimista ca gandesc asa? Mie imi place sa cred ca sunt cat se poate de realista.

Da, ma plang si eu ca toti oamenii, da, am accese de drama queen, poate mai des decat ar trebui. Stiu ca se poate cadea in ridicol foarte usor. Insa cel mai important pentru mine e sa nu cazi in ridicol in ochii tai. Atunci s-a terminat cu smecheria.


One Comment on “Naivitate vs Optimism”

  1. 1 locke said at 11:39 am on November 22nd, 2006:

    Cred ca definitia optimistului este subiectiva
    Insa este mai bine sa fii optimist, sa fii visator decat sa fii pesimist…un om fara speranta este un om mort…in plina viata!


Leave a Reply