"Va urma"-ul

Posted: January 7th, 2007 | Author: | Filed under: Ce-am mai văzut, citit, auzit | 1 Comment »

Continuarea promisa.

Am reusit sa citesc in vacanta asta multe carti de care mi-era rusine cand treceam pe langa ele, rusine ca le-am tratat cu spatele. Am terminat “Pianul mecanic”, de care trageam de foarte mult timp. Poate pentru ca… n-a avut acelasi farmec ca, sa zicem, “Leaganul Pisicii”, care mi-a placut mai mult. Desi povestea e interesanta, stilul de a povesti asemena si finalul ironico-moralizator, n-am reusit sa prind din cartea asta sentimentul ca e ceva deosebit, n-am reusit sa ma gandesc la ea iar si iar si iar.

Asa cum a fost cu “Shalimar Clovnul”, de Salman Rushdie. Oh Doamne! Atat de intensa, de profunda si de bine construita ca mi-a venit sa plang ca inca se mai scrie asa. M-a enervat un singur lucru: descrierea cartii de la Polirom, care incepe asa: “Romanul prezinta povestea dansatoarei hinduse Boonyi Kaul si a iubitului ei musulman, Noman Sher Noman, cunoscut ca Shalimar clovnul.”. Astia n-au inteles nimic. E o poveste intreaga acolo, o vanatoare intreaga, o naratiune in care intamplator povestea asta de dragoste se afla in centru. E povestea unei tari si povestea unor oameni. Un taram care-si pune accentul pe anumite personaje care nu vor mai fi niciodata la fel sau care nu mai pot sa fie altfel. E o fuga inutila de destin in cartea aia prezenta in fiecare rand care te face sa vrei sa rupi paginile si in acelasi timp te face sa vrei sa nu se termine niciodata. In plus, talentul deosebit al lui Rushdie de a te face praf intr-o propozitie… Nu pot sa citez ca e exact pe la sfarsit si nu vreau sa fiu spoilerita.

Si in spiritul Craciunului, am recitit a mia oara, cred, “A Christmas Carol”, de Dickens, pentru ca la mine e traditie: in noaptea de Ajun recitesc povestea asta. Deja cred ca stiu anumite pasaje pe dinafara dar asta e tot farmecul. Si am mai citit “Autobiografia lui Mos Craciun”, un cadou care mi-a placut si inca foarte tare. O poveste care te face sa crezi si mai tare sau sa crezi din nou. Ambele sunt la fel de importante.

Si epopeea tricourilor de la Threadless este ca au venit. Atata :D


One Comment on “"Va urma"-ul”

  1. 1 Woodisor said at 11:55 am on January 7th, 2007:

    Leaganul pisicii este una dintre romanele mele preferate!!!!!!


Leave a Reply