Hai sa 'petitionam'

Posted: January 15th, 2007 | Author: | Filed under: La naiba! | 1 Comment »

Petitii peste petitii peste petitii on line. Am cautat pe petitiononline.com ca sa ma informez despre cazul lui Nazanin  si am descoperit din nou ca site-ul ala abunda de petitii. Este adevarat ca pe unele le-am semnat si una chiar am scris-o eu. Insa ma gandeam la faptul ca petitiile, mai ales on line, au devenit cea mai usoara, la indemana forma de manifestare a solidaritatii sociale. Este foarte usor sa protestezi astfel, sa fii de acord astfel, sa te implici civil astfel. Sau ar trebui sa spun macar astfel.

Pentru ca sunt curioasa cati dintre noi au retinut ceva din petitiile pe care le-au semnat. Pentru cati dintre noi au insemnat o amintire care sa-i bantuie pentru macar o saptamana.

Nu spun ca petitiile on line sunt un lucru intrinsec rau. Este intr-adevar de laudat modul in care isi pot manifesta adeziunea la o cauza oameni din lumea intreaga care altfel poate ca nu ar fi avut nici o legatura unii cu
altii.

Insa petitiile on line sunt dezavantajate de lipsa implicarii, implicarea aceea adevarata ce caracterizeaza revoltele societatii civile. Asta nu e un manifest pentu revolutii si rascoala, insa sunt de parere ca daca ne-am implica putin mai mult decat sa dam o semnatura virtuala, pasiunea si dorinta noastra de a schimba cu adevarat ceva s-ar vedea. Sunt lucruri si sentimente, fie ele si desuete, pe care nu le poate inlocui nici o semnatura virtuala din lume pe care o uiti oricum dupa cateva zile.

Am incercat sa-mi amintesc ce petitii am semnat. Sincer, nu-mi amintesc una anume. Insa ce este mai grav la mine este ca descopar ca nici n-am avut vreo alta tentativa de implicare intr-un conflict social. In afara de faptul ca mi-e putin rusine pentru asta, nu stiu daca sa ma bucur ca macar mai semnez o petitie sau sa fiu trista ca altceva nu fac. Si nu cred ca sunt singura cu problema asta.


One Comment on “Hai sa 'petitionam'”

  1. 1 Woodisor said at 10:24 am on January 15th, 2007:

    Sincer nici eu nu-mi amintesc cate petitii am semnat la viata mea. Problema este a implicarii… mai mult, a blamarii petiilor online. Nu am putut intelege niciodata de ce pornim intotdeauna cu stangul? de ce intotdeuna trebuie sa radem in fata celor care doresc sa faca ceva pentru binele comun? ma uit la mesajele care au ajuns in casuta mea postala si am inteles ca pe mare majoritate am reusit sa ii conving, am reusit sa fac ceea ce altii nu fac, si asta tocmai pentru ca ma intereseaza si mai mult, va intereseaza si pe voi. Mi-e ciuda de cei care desconsidera gestul meu si il limiteaza la ceva care se poate rasfrange doar asupra mea. Urasc sentimentul ca ceea ce fac poate fi interpretat doar ca si o dorinta de-a MEA sa fac ceva pt mine


Leave a Reply