sa ne certam politic vorbind

Posted: January 29th, 2007 | Author: | Filed under: La naiba! | 3 Comments »

Subtitlu: despre cum se agita apele in politica romaneasca.

Scandal mare, mon cher, intre “palate”. Biletelul, bineinteles. Cum nu se putea sa nu existe si PDS-ul pe-acolo, speculand, iata-l. In cine da PSD-ul? In persoana de care doreste cel mai mult sa scape, plus ca numai astfel isi poate legitima apropierea de PNL-ul.

PSD-ul actioneaza exact dupa tipicul unui partid ignorant, care nu ia pulsul tarii si care intai latra pentru ca mai apoi sa esueze in a musca. In primul rand ca este o idiotenie sa faci atat de mare scandal si sa pui oamenii sa semeze in alb, la nivelul lor de politica elevata si culta pe care doresc sa o practice mai nou, in incercarea de a se desparti de eticheta de “corupti”. Apoi, ignorarea unui barometru de opinie publica din care dintre cei 84% dintre persoanele care afirma ca sunt de parere ca exista un conflict deschis doar 6% ii tin partea lui Tariceanu arata ca putin iti pasa de opinia publica romaneasca.

A considera ca este un moment oportun pentru a incerca sa-l destabilizezi pe omul politic cu cea mai mare cota de incredere in stat este o prostie. Justificabila, totusi, prin disperare. De doua parti: a PSD-ului, pe de o parte, si a PNL-ului, pe de alta. Ambele cu lideri care probabil ca sufera de mult din cauza faptului ca desi au un discurs destul de stilat, de elegant, sunt perceputi fie ca aroganti, fie ca “prostanaci” de catre un electorat care prefera in acest moment un discurs mai putin sau deloc scortos si care nu mai poate fi prostit chiar asa usor ca inainte.

Cu toate acestea, realizarea faptului ca un referendum nu ar avea cum sa produca schimbarea pe care PSD si PNL si-o doresc cu atata ardoare, in conditiile in care el ar ramane stabilit dupa aceleasi principii si legi, a dus la modificarea legii referendumului de catre deputatii din Comisia Juridica astfel: in cazul in care presedintele este desemnat doar in al doilea tur de scrutin, numarul de voturi necesare pentru demiterea sa prin referendum sa fie jumatate plus unu din prezenta la vot. Astfel, un presedinte ar putea fi demis cu mai putine voturi decat ar fi ales. Adica, in cazul unei nesustineri parlamentare a presedintelui, in cazul unor frecusuri politice care ar genera nu numai blocaje politice, sa existe si aceasta arma cu care presedintele sa fie atacat.

Lasand la o parte ca aceasta propunere trebuie sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie promulgata de presedinte, iata inca o metoda in care se stie sa se face politica la noi in tara. Nu ne convine legea? O schimbam. Vrem schimbare? Semnam in alb, nu conteaza ce semnam.

De ce cred ca ne-o meritam? Pentru ca suntem atat de ametiti incat nu mai putem constitui o societate civila in adevaratul sens al cuvantului. Am personalizat atat de mult politica incat nu mai stim sa separam dimensiunea umana de dimensiunea de guvernare si nu mai stim in ce directie trebuie sa actionam. Valorizarea clasei politice se produce numai negativ, caz in care ajungem la paradox: “de ce sa ne mai sesizam, tot cum vor ei iese.”.

Constientizarea democratiei si a puterii pe care cetatenii o au este un lucru greu intr-o tara in care democratizarea s-a facut pe nimic, doar pe ruinele unui comunism in care initiativa personala era un lucru care trebuia reprimat. Asimilarea unor institutii si a unor reguli electorale si economice se face mai usor decat asimilarea unor reguli interioare ale unui joc democratic in care cetatenii pot si trebuie sa fie activi nu numai o data la patru sau la cinci ani. Nu afirm nimic nou, insa nici nimic neimportant. In plus, e greu de afirmat daca putea sau daca trebuia cineva sa-si asume rolul de educator democratic al unei intregi tari, in ce grad a crescut cultura politica a romanilor si ce tendinta de crestere are.

Cert este ca miscarile de pe scena politica sunt interesante. Nu numai de urmarit. Chiar sunt curioasa in cazul in care s-ar ajunge pana la un referendum care ar fi rata de participare. As fi curioasa sa vad o alta forma de manifestare politica a cetatenilor in afara de aceea a unui act mecanic.

Totusi, cred ca totul va ramane o furtuna intr-un pahar cu apa. O furtuna din care cei mai mari perdanti vor fi PSD-ul (asa cum a si anuntat Lazaroiu, directorul CURS) si PNL-ul, care deja nu mai are alternativa. O furtuna din care, oricum ar fi, tot vom iesi putin plouati.


3 Comments on “sa ne certam politic vorbind”

  1. 1 ionuca said at 2:18 am on January 30th, 2007:

    … se vede ca esti la Stiinte Politice :D

  2. 2 koma said at 2:28 pm on January 30th, 2007:

    nu cred ca tre sa fii la s.p. ca sa percepi circul de la putere. am asemanat adesea perioada asta cu epopeea scrisorii pierdute a lui caragiale, dar partea dureroasa e ca acest circ se face din banii si pe spatele alegatorilor.

  3. 3 Roxa said at 10:09 am on February 3rd, 2007:

    Mi-a placut enorm post-ul asta.


Leave a Reply