Sarbatori

Posted: April 1st, 2007 | Author: | Filed under: La naiba! | 1 Comment »

Pe masura ce trece timpul incep sa cred ca anumite sarbatori pot fi numai pentru copii. Si cum e din ce in ce mai greu sa adeverim cliseul ala conform caruia copilul din inima noastra nu moare niciodata, poate ca unele sarbatori nu-si mai au rostul pentru unii dintre noi.

Cand eram mica, abia asteptam Pastele. Mergeam la fiecare denie si aveam mainile rosii de la vopsea. Faceam curatenie mai ceva decat fac acum, fara sa ma roage nimeni. Mergeam la Inviere si chiar eram atenta la ce se spunea acolo. In dimineata de paste ma bucuram ca eram cu toata familia, mirosea a pasca si a flori, a curatenie si a fericire.

Pe masura ce am crescut insa, am vazut ca mama nu are intotdeauna liber a doua zi de Paste, ca se fac multe cumparaturi care costa multi bani, ca poate nu mai are nimeni starea de spirit sa mearga cu mine la biserica la denii. Si cate si mai cate.

Nu ma costa nimic sa ma bucur ca vine Pastele insa. Dar nu prea pot sa fac asta singura. Sau poate tocmai singura ar trebui s-o fac. Cine stie.

In afara de asta, Pastele are asa o modalitate de a se trecura in calendar si uneori te ia prin nepregatite. Eu, ca o persoana crestina ce ma consider totusi, am serioase indoieli din cauza asta, pentru ca o sarbatoare asa importanta n-ar trebui sa ma ia pe nepregatite. Ar trebui sa fiu gata pentru ea si sa constientizez ce inseamna, nu?

Si da, Pastele pentru mine insa inseamna ce insemna la origini, nu pasca, oua si doua zile de ghiftuiala.  Intr-un fel sau altul, de fiecare Paste am reusit sa cred putin mai mult, sa cresc putin mai mult, sa invat mai multe. Sunt convinsa ca asa va fi si de data asta, pentru ca altfel insemna, foarte serios vorbind, ca e ceva in neregula cu copilasul ala despre care vorbeam mai devreme.

Azi de Florii am sarbatorit prin munca in folosul patriei (pe naiba, am facut niste chestii pentru scoala cu niste colege) si nu am realizat ca sunt Floriile (in consecinta o saptamana doar pana la Paste) decat seara tarziu, printre oameni cu crengute verzi si cumparaturi de la Cora in brate intr-un 300 transpirat.

Dar noi sa fim sanatosi si cuminti. Undeva, printre autobuze gemand de oameni, hipermarketuri hiperaglomerate, bagaje de facut si bilete de tren de cumparat, trebuie sa fie ceva care sa dea sens.


One Comment on “Sarbatori”

  1. 1 kawakawa said at 11:08 am on April 8th, 2007:

    Poate ca acum vedem un pic altfel Pastele decat atunci cand eram copii pentru ca avem mai putin timp liber pentru noi insine…
    Vacanta de sarbatori nu au decat cei mai mici (sau mai norocosi) decat noi -eu spre exemplu, de miercuri merg la facultate-, acele putine zile libere sunt folosite pentru invatat, iar daca mai si bate la usa angajarea, cu doar 2 zile de Pasti libere (duminica de la sine si lunea de la stat), parca nu mai ai tihna sa te pregatesti pentru sarbatoare, sa pregatesti si casa pentru primit musafiri, sa impaci si scoala intr-un fel sau altul…

    Dar sa ne bucuram ca macar de sarbatori familia se reuneste si ca putem retrai, an de an, o parte din bucuria pe care o aveam cand am fost copii!…


Leave a Reply