Chestiune de proximitate

Posted: September 6th, 2007 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | 3 Comments »

For all my far-far away friends, prezenti si viitori.

Ne alegem prietenii si poate mai ales iubitii in functie de kilometraj. Proximitatea joaca un rol foarte important in relatiile interumane. E drept, pentru ca nu ne putem inchipui ca o relatie care inseamna ceva pentru noi sa fie lipsita de unele dintre cele mai importante elemente: apropierea fizica, limbajul nonverbal, priviri fugare, contact fizic si astea toate sa fie cat mai la indemana.

Putine relatii, de orice tip, supravietuiesc la distanta. Pentru ca, lasand la o parte efortul care trebuie depus ca sa ajungi la contactul acela uman dupa care tanjim cu totii, lipsa elementelor fizice isi ia incet-incet obolul. Chiar si familiile care sunt separate si se vad rar resimt asta, puterea sangelui uneori paleste in fata unui numar sec de kilometri, unei voci reci la telefon si a unei vizite de Craciun.

Distanta e responsabila si pentru ca impiedica obtinerea unei intimitati care apare numai in anumite conditii. Prietenii, iubitii, familia isi formeaza o imagine despre tine din bucati. Cat de exasperat erai ieri ca nu-ti gaseai cheile, ce cadere nervoasa ai avut cand ai fost dat afara, cat ai plans in seara aia din cauza unui biet cantec. Sunt bucati mici dar importante din viata ta in care te vad cei care sunt acolo si pe care ii lasi. Iarasi, e chestiune de contact fizic. Sa vezi cu ochii tai o persoana in momente extatice, vulnerabile sau jenante e altceva decat sa ti se povesteasca treaba asta. Sa fii acolo, sa vezi momentul, sa simti lacrima, sa fii, vorba aceea, a phone call away.

Dar oare asta inseamna ca trebuie sa ne refuzam o gramada de lucruri frumoase doar din cauza factorului x – proximitatea?  Ca trebuie sa ne refuzam continuarea unor prietenii sau relatii daca intervine distanta? Ca trebuie sa ne ferim din calea cuiva promitator doar din cauza distantei? Ca nu e si asta o experienta care trebuie traita?

Eu cred ca relatiile la distanta, de orice fel ar fi ele, nu sunt mai bune sau mai rele. Sunt doar altfel. In locul unei intalniri intamplatoare pe strada, ai asteptarea si planificarea cu drag a zilei cand va veti revedea. In locul unui “hai sa ma ajuti sa mut mobila in 10 minute” ai un “abia astept sa te vad” care nu poate fi egalat de altceva, un nod in gat si exercitii de repetitie a tot ceea ce ai vrea sa spui si nu poti acum. In locul destrabalarilor de ore intregi la telefon sau pe messenger (in mod dubios, am observat ca vorbesc mai mult tot cu cei cu care ma vad mai des) ai o tona de sentimente concentrate in cateva cuvinte care parca ard receptorul sau tastatura.

Avantaje si dezavantaje sunt peste tot, evident, la fel cum este evident ca totul tine de context. Dar eu nu vad de ce proximitatea trebuie sa fie o piedica, de ce trebuie sa ne dicteze aia nu, aia da si asa mai departe. Cine stie cate satisfactii am avea daca am uita de drumuri si de distante macar trei minute pe zi…


3 Comments on “Chestiune de proximitate”

 1. 1 ionuca said at 9:34 pm on September 6th, 2007:

  Cand vine vorba de distanta prefer sa spun NU. Am incercat ambele relatii – de prietenie si “de dragoste” si nu au mers. Poate ca sunt eu mai ciudata, nu stiu…

  Pe de alta parte, am o prietena care tocmai a plecat in America la facultate. Pentru ca nu am reusit sa ne vedem foarte des nici inainte sunt convinsa ca distanta nu ne va afecta prietenia :) Dar daca vine vorba de oameni cu care ma vedeam in fiecare zi si cu care faceam totul… atunci e mai greu.

 2. 2 Sunkissed said at 10:04 pm on September 6th, 2007:

  e mai greu dar nu imposibil. de-aia zic, nu stii pana nu incerci :) eu am prieteni departe cu care e adevarat ca nu mai am aceeasi relatie. dar am alta si asta ma bucura

 3. 3 A sunkissed world » Blog Archive » Proximitate – cinste cui te-a inventat said at 4:22 pm on March 26th, 2014:

  […] alegem sufletele pereche pe bază de proximitate. Am mai scris o dată despre asta, dar atunci aveam inima nițel contrariată de anumite situații în care, biata de ea, se afla, […]


Leave a Reply