Frumos

Posted: November 6th, 2007 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | 3 Comments »

Putine lucruri mai sunt frumoase pe lumea asta. Sunt multe bune, misto, ok, super, tari, supertari, marfa, meserie.

Dar putine frumoase, daca ar fi sa te iei dupa gura targului.

De ce ne ferim de frumos? De a o spune? Uite, citesc o carte foarte frumoasa in stilul ei total aiurea (“Florile albastre”, de Queneau), am vazut ieri cea mai frumoasa fata cu ochi verzi de cand sunt eu in Bucuresti si ma plimb cu 300-le, am vazut o frunza galbena atat de frumoasa ca mi-a stat inima in loc si pana si aventura mea cu Bob a fost frumoasa, plina de toate suisurile si coborasurile de care ai uneori nevoie.

Oare pentru ca trebuie sa justifici ce te face sa zici ca ceva e frumos sau urat? Ca deh, daca te intreaba cineva de ce zici ca aia e misto poti sa-i spui ca… uite d-aia, ca e misto. Cu frumosul e mai greu, mai ales in lumea asta care foloseste atatea cuvinte aiurea si se agata de altele cu toata capacitatea lor de comprehensiune, de parca de unele definitii amarate depinde tot viitorul lor. E ca si cum pui sare in cafea si zahar in saramura. Si toata lumea vrea sa stie de unde pana unde zici tu ca e ceva frumos, ce mecanisme interioare deosebesc frumosul de banal sau de urat pentru tine, de ce ai spus frumos si nu misto.

E uite d-aia. Eu asa am chef azi, sa fie frumos. Sau urat. Dar atata vreau: sa fie frumos sau urat, nu misto sau de rahat.

Bring it on, tuesday! (si cred ca o sa-mi schimb parerea despre cafeaua de marti, sa vedem cat de frig e, cum bate vantul si cum isi schimba parfumul in altul mai… frumos)


3 Comments on “Frumos”

 1. 1 ionut.m said at 1:56 am on November 6th, 2007:

  Frumosul, ca si binele sunt notiuni greu de definit tocmai pntru ca sunt atat de personale. Ceva este frumos sau bun pentru ca te atrage spre el, iti indreapta gandurile catre ceva ce iti place, admiri sau iubesti. Asa ca, dincolo de aparente, frumosul e mult mai mult decat un cuvant aruncat asa, catre nimeni in mod special.

 2. 2 Cineva said at 8:08 am on November 6th, 2007:

  am simÈ›it pe propria-mi piele, atunci cand spun “frumos” par superficial dar cand spun “draguÈ›” parca e altceva

 3. 3 Sunkissed said at 12:39 pm on November 6th, 2007:

  pai si poate tocmai pentru ca e ceva atat de personal e greu de folosit. ne ferim de responsabilitate chiar si in limbaj. sau mai ales in limbaj.
  si eu foloseam “dragut” cu obstinatie aproape. acum am renuntat, zic eu.


Leave a Reply