Versetele

Posted: February 7th, 2008 | Author: | Filed under: Ce-am mai văzut, citit, auzit, Despre natura lucrurilor | 3 Comments »

Citind “Versetele Satanice”, in mod bizar mi-am amintit de “Viata lui Pi”. Mi-am amintit pentru ca, pana la urma, este vorba tot despre un drum, despre devenire, despre libertatea de a alege ceva, orice, in care sa crezi, despre mutatii interioare si patinari pe marginea unei rape denumita asa de societate.

Religia este un lucru dubios, constrangator, insititutionalizat si dominat de oameni. Credinta e cu totul alta poveste, mult mai misterioasa, pe care fiecare o traieste in felul lui.

Si o sa ma mir mereu cum de ceva atat de personal si intim poate sa fie atat de politizat si mercantilizat, de utilizat de altii, mai speculanti, in cu totul alte scopuri.

Mai am pana termin cartea. Merge greu. Mi-e greu sa ma concentrez si uneori am un flux de ganduri atat de iute si navalnic ca trebuie sa ma opresc. Cred ca sunt oarecum suprasaturata, desi intelectual vorbind n-am mai depus cine stie ce mari eforturi.


3 Comments on “Versetele”

 1. 1 ionut.m said at 8:53 pm on February 7th, 2008:

  Silvia, religia este tocmai legatura dintre om si divinitate, dintre om si transcendent. Nu este nimic dubios, constrangator sau institutionalizat in asta.
  Credinta este un termen mult prea larg, de ex poti crede ca maine va ploua, ca vei lua examenul sau ca teoria darwinista este adevarata. In schimb, credinta in Dumnezeu, in particular si divinitate, in general, este un act spiritual absolut personal, dupa cum bine spuneai si tu. Iar aceasta “slabiciune” este de multe ori speculata si folosita impotriva noastra. Eu cred ca un om cu un sistem filozofic propriu foarte solid este greu de pacalit.
  Oricum, cele mai multe si mai mari crime au fost facute de-a lungul timpului in numele religiei.

 2. 2 Stefan Musat said at 5:51 am on February 8th, 2008:

  Ionut, nu vreau sa sune urat, dar crede-ma ca un sistem filozofic, exceptandu-le pe cele specifice fiecarei doctrine religioase majore de pe lumea asta – si care deja nu mai sunt “filozofie” in sensul oferit de moderni, ci mai degraba sunt metafizica pura – intra in contradictie flagranta cu ideea de credinta, caci ele, fiecare in parte, se explica prin ele insele si prin axiomele pe care le propun si pe care se construiesc (cartezian vorbind, sau stiintific), neavand nici o legatura cu sacrul, ca sa zic asa…

  Iar la partea “cele mai multe si mai mari crime au fost facute de-a lungul timpului in numele religiei.”…sa avem pardon. Numai capitalismul cred ca numara pana acum peste 100 de milioane de victime (and still counting…). Ce sa mai zic de comunisti?

 3. 3 Sunkissed said at 3:01 pm on February 8th, 2008:

  ionut, am gresit, ar fi trebuit sa zic biserica si ar fi fost mai clar putin.


Leave a Reply