Final de stiinte politice

Posted: June 3rd, 2008 | Author: | Filed under: Eu cu mine | 4 Comments »

Aseara eram cu o parte din psihopati si ne globalizam impreuna deasupra unui McChicken, ca intrase foamea in noi pe la 12. Fiecare cu ale noastre, care mai de care incepand o noua dragoste, impartindu-se intre licenta si job, muscand cu pofta din vara, povestind de finlandezi… in fine. La un moment dat a trecut un om al strazii pe langa noi imbracat cu un tricou portocaliu, marca PL-D, editia alegeri locale 2008. Mircea spune: “Un lucru bun a facut si campania asta, i-a imbracat pe vagabonzi”.

Acum cateva seri veneam acasa cu taxiul. Sub un afis imens cu Vanghelie caruia ii pasa, dormita un cersetor batran, cu trei pungi mari langa el, probabil toata averea lui. Si el avea un tricou portocaliu marca PL-D, pe care il purta nonconformist pe genunchi. A fost unul din momentele acelea in care-ti trec prin minte o mie de ganduri: “Unde naiba traim”, “De ce nu am aparatul foto la mine”, ca sa nu mai zic de gramada de dureri surde pentru acel biet om fara de casa, dar cu tricou portocaliu.

Niciodata nu mi-a pasat mai putin de alegerile astea. Nici macar inainte sa devin vag interesata de politica. Fac o facultate de profil, iar invatarea mecanismelor interne ale politicii, in loc sa-mi provoace o vie bucurie a intelegerii lor, imi da in fiecare zi dureri de cap si de suflet. Cu putina bunavointa, interes si inchis de ochi, probabil ca as fi fost un student model si probabil ca as fi facut o cariera in domeniu. Din nefericire pentru cei ce vor asta si din mare fericire pentru mine, partea mea profund umana este de o mie de ori mai puternica.

In acesti patru ani, am invatat multe teorii explicative ale comportamentului la vot, ale mersului campaniilor electorale, ale strategiilor politice si asa mai departe. Am invatat insa si ca demnitatea si principiile sunt mai importante, ca lumea politica de la noi e atat de demoralizata si de dezumanizata incat mi-e sila, ca, oricat am vrea sa nu, nu ne putem incadra in nicio teorie si nu putem avea niciun tratament. Si-mi pare rau, pentru ca, la urma urmei, poltica n-ar fi atat de rea. Stiau ei grecii ce stiau.

Poate ca sunt exagerata, poate ca sunt in acel balon al idealistilor, poate ca ceea ce eu cred si sper este imposibil de realizat, poate ca normalul este deja o utopie. Dar nu inteleg de ce acei care mai sunt ca mine, ca mai sunt, trebuie sa fie ostracizati, nu exista si pentru noi o perspectiva, de ce suntem dezumanizati, aruncati in rutina si ratiune, facuti sa nu mai vedem in jur, de parca e singura cale in care poti vedea si trai politica. Da, e poate o curva, da, e dezumanizata, da, cel putin la noi in tara e intr-o stare de haos incredibila… dar refuz sa cred ca doar cei care nu mai simt, ci doar gandesc au ce sa caute in ea. Iar faptul ca pe mine acesti 4 ani m-au indepartat atat de mult de politica imi da serios de gandit cu privire la facultatea in sine, care e un paradox: profesori buni, materii ok, nepartizanat… si totusi ceva scartaie…


4 Comments on “Final de stiinte politice”

 1. 1 moromete said at 2:28 pm on June 4th, 2008:

  Scartaie faptul ca facultatea nu se conecteaza in mod real cu “facerea” politicii. Adicatelea predarea de teorie merge bine, dar cand e vorba de aplicabilitate, mai ales intr-un mediu pacatos ca al nostru, nu exista prea mult interes…

  Eu sunt inca foarte prins de politica, chiar daca nu profesez in domeniu, la mai bine de 2 ani de la finalul de facultate.

 2. 2 Sunkissed said at 6:02 pm on June 4th, 2008:

  asta scartaie… si mai mult ca sigur si ceva din mine.
  ma bucur ca esti inca prins. :)

 3. 3 morbo said at 9:49 pm on June 5th, 2008:

  se potriveste si la altele, nu doar la politica…
  dar poate castiga si umanismul daca-i porti steagul fara complexe

 4. 4 Sunkissed said at 11:00 pm on June 5th, 2008:

  cred ca asta e cea mai mare provocare. sa fii mandru de un atribut care poate parea o slabiciune. tind sa cred c-am reusit totusi…


Leave a Reply