Turism in Bucuresti – capcanele RATB-ului

Posted: August 28th, 2008 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | 4 Comments »

Azi dimineata, intr-un autobuz, o controloare RATB isi gasise victima: un turist, de data asta un turist adevarat, nu un om care pretinde a fi turist pentru a scapa de amenda. Acesta avea un abonament pentru o linie si era pe alta linie cu acel bilet.

Ce m-a distrat pe mine este ca doamna era neinduplecata, autobuzul intreg ii luase partea turistului, era scandal maxim, bietul turist care nu vorbea decat engleza, si aceea stalcita (si deci intelegandu-se de minune cu doamna care tipa la el intr-o engleza si mai stalcita) era amuzato-speriat, probabil gandindu-se ca suntem niste nebuni si niste isterici cu totii in tara asta, iar explicatia cu care controloarea si-a justificat hartuirea, ca altfel nu-i pot spune, la ce ton avea si ce figura schimonosita, era ca nu poate face exceptii pentru nimeni, ca asa e mentalitatea in tara asta, ca daca “ierti” pe cineva trebuie sa scape toata lumea. Si ii explica asta turistului, care saracul d-aia nu mai putea el, ca asta e mentalitatea, cand el voia sa ajunga la Piata Romana, avea abonament pe o linie spre Piata Romana asa cum i s-a dat de la dumnezeu stie ce ghiseu si-a facut el abonamentul si s-a suit intr-un autobuz pe care scria, ati ghicit, Piata Romana si care, ati ghicit din nou, nu era cel pentru care avea abonament.

E drept, a gresit, dar si noi, turisti intr-o tara straina, oare n-am fost aiuriti si buimaciti? Nu zic ca n-avea dreptate nici ea, dar sa fim seriosi. Asemenea inversunare n-o sa vezi atunci cand in autobuz sunt alt gen de persoane fara bilet. Sunt controlati si efectiv hartuiti cei mai slabi, mai fricosi, mai fara bani de amenda dar sigur cu ceva spaga pentru ei, maretii controlori care iti baga mana in geanta desi n-au niciun drept. Si ea vorbea de mentalitate…

Daca tot voia sa ii fie profesoara de mentalitati romanesti pustiului, ar fi putut sa-i explice si partea cealalta a povestii, dar sunt convinsa ca n-a trebuit sa faca ea mare lucru si ca s-a prins si el cum sta treaba si ca motivul pentru care se tipa la el nu e, in niciun caz, sa plateasca amenda. Daca e vorba de schimbat mentalitati, s-o schimbam pe asta.

Si mie mi-e greu sa dau 50 de lei pe o amenda, dar daca e greseala mea, daca am vrut sa risc, ar trebui sa-mi asum greseala si nu sa contribui cu 10 lei la bunastarea unui buzunar care nu stie sa vorbeasca macar decent, daca nu frumos, cu mine. Si daca tot am deschis discutia, o sa spun, ca probabil mii de alti calatori cu RATB-ul, ca n-ar fi rau ca de banii pe bilet sau abonament sa calatorim si noi decent, nu sa am sentimentul ca traiesc intr-un roman de Kafka si ca m-am metamorfozat intr-un cartof.

Sper ca bietul tanar sa fi scapat, totusi. Sau macar sa plateasca amenda decat sa intre niste bani la ea in buzunar.


4 Comments on “Turism in Bucuresti – capcanele RATB-ului”

 1. 1 Ciupercutza said at 8:05 pm on August 28th, 2008:

  Bietul turist :(
  Ce-o fi inteles el din Bucuresti? Dupa ce ca autobuzele sunt vai de ele, a mai nimerit si cea mai nepoliticoasa specie: controlorul ratb.

  PS Bloaga mea e inchisa o perioada. Da’ o sa revin.

 2. 2 Sunkissed said at 9:56 pm on August 28th, 2008:

  exact asta comenta si tot autobuzul. ca ne facem de ras pe orice cale :(

 3. 3 adriana said at 10:32 am on September 2nd, 2008:

  trist :( parca mi-e mie rusine( de fapt..sigur mi-e)

 4. 4 Sunkissed said at 10:51 am on September 2nd, 2008:

  si mie mi-a fost.


Leave a Reply