De ce ma intereseaza

Posted: November 5th, 2008 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | No Comments »

De ce ma intereseaza ca a castigat Obama? De ce imi pasa?

Pentru ca traiesc in lume si, fie ca ne place sau nu. America este inca o superputere. Deciziile luate de ea, modul in care isi desfasoara politica externa, puterea economica pe care o reprezinta sunt motive suficiente sa ma aduca in fata televizorului, sa citesc despre sistemul de vot american, sa aflu care e treaba cu democratii si republicanii, dincolo de discursurile electorale, sa vad care ar fi cea mai buna varianta si sa o sprijin moral.

In afara de faptul ca Obama e negru, ca e un outsider, ca a stiut cum sa-si conduca aceasta campanie de la inceput la sfarsit, ca a facut putine gafe, dincolo de faptul ca McCain era pierdut de la inceput prin stilul sau prea a la Bush de a comunica, se afla niste interese politice, se afla doctrine care inca mai sunt respectate, se afla o tara in care presedintele este inca destul de puternic incat sa faca o diferenta. Nu trebuie sa fii analist politic sau sa ai o legatura cu lumea politica pentru a vedea ca Bush si politica sa, chiar daca el este un tantalau sau nu, au fost cel putin dezastruoase. Nu trebuie sa activezi in politica pentru a vrea o schimbare, in calitate de om modern care nu mai poate face abstractie de globalizare.

Dar noi ne dorim sa ne mearga noua bine si atat. E adevarat. Romania are alte si multe probleme de ordin intern, este secatuita de puteri, este gaunoasa in toate aspectele, sta prost la educatie, sanatate, economie si cate si mai cate. Stam atat de prost incat ne punem singuri piedica imediat cum luam putin avant, o gramada de proiecte care ar trebui sa mearga bine nu merg, birocratia e in floare iar mentalitatile, mentalitatile ne omoara. Intr-atat incat inca nu am invatat sa ne pese si de contextul mondial in care ne invartim. Intr-adevar, nu intr-atat incat sa iesim pe strada pentru presedintele american, insa suficient incat sa intelegem ca da, ne afecteaza si pe noi.

Asa cum m-au interesat rezultatele alegerilor de peste ocean, m-am uitat sa vad ce se intampla si prin Rusia, am tras cu ochiul la Ucraina si m-am uitat si prin Franta. Din pacate insa, cunosc oameni care inca cred ca premierul Angliei este Tony Blair. Ce e si mai rau, sunt oameni care cred ca premierul Romaniei este Victor Ponta

Morala nu-s eu in masura sa o notez. Poate doar una personala, si anume deschide bine ochii. Avem vedere periferica pentru a ne folosi de ea.Leave a Reply