High Noon

Posted: March 26th, 2009 | Author: | Filed under: Ce-am mai văzut, citit, auzit | No Comments »

Aseara m-am asezat la un film. Am ales “High Noon”, din ’52, mai ales pentru ca e un western pentru oamenii carora nu le plac westernurile. Si pentru ca mi-era dor de un film din anii ’50.

Asa ca am stat cu sufletul la gura pe toata durata filmului, iar in plus, m-am capatuit cu o obsesie pentru cantecul “High Noon”, cantat de Tex Ritter. Ultimul cantec care m-a bantuit asa dintr-un film a fost “Leaning on the Everlasting Arms”, din “The Night of The Hunter”, un alt film al anilor ’50, mai exact 1955.

Mi-a placut foarte tare de Gary Cooper – nimic fortat, nimic tras de par, totul din el. A meritat Oscarul ala. M-a impresionat si Katy Jurado, desi n-am mai vazut nimic cu ea si nici nu mi-era cunoscuta. Insa avea o privire de zile mari.

Filmele astea au un farmec aparte, o magie pe care n-o mai regasesc in filmele de azi. Sunt filme care ma uimesc, care nu ma plictisesc, care ma amuza, care ma pun pe ganduri. Iubesc atmosfera acelor ani, modul in care se raportau oamenii unii la altii. E fascinant. Totul e la limita dintre familiaritate si respect. Nicio extrema nu te mira.

“Do not forsake me, oh my darling…”. Pacat ca nu gasesc nicaieri varianta de la “Leaning on the Everlasting Arms” cantata de Robert Mitchum. Desi nici nu stiu sigur daca vreau s-o gasesc, avand in vedere ca filmul ala m-a cam speriat.Leave a Reply