Cea mai buna cafea din lume

Posted: April 16th, 2009 | Author: | Filed under: On the eighth day God created coffee | 9 Comments »

Se gaseste pe strada Actor Grigore Manolescu, nr. 16, vizavi de piata 1 Mai. Este fix prima strada la stanga dupa Banu Manta. Sambata e deschis intre 10-14, in timpul saptamanii e deschis de la 10 pana pe la 16,17, 18… depinde.

Cafeaua asta, prajita dupa o reteta armeana, o vinde acum Haig Keşcherian, despre care am aflat cu mare uimire ca are 81 de ani.

Pravalia lui e undeva pe dreapta strazii, n-ai mult de mers. Firma? Scrie mare, cu rosu, deasupra, CAFEA. Intri si esti izbit in moalele capului de mirosul tare de cafea adevarata. Brusc, stii ca tot ce-ai baut pana atunci nici nu se ridica la inaltimea cafelei acesteia. Magazinul e micut si practic, plin de cafea, ziare, boabe raspandite. Miroase a poveste. Cafeaua e vie. Misca, respira, pulseaza. Are ritm si vechime.

Mi se dezleaga limba si incep sa-i spun dlui Keşcherian ca de mult caut magazinul lui si ca am venit sa-mi dea cafea. Rade si glumeste, e plinde viata si-mi spune “Iti dau cea mai buna cafea!”. Cred ca e prima data in mult timp cand nu sunt mintita intr-un magazin. Dupa cum aveam sa aflu a doua zi de dimineata, cafeaua este, intr-adevar, cea mai buna. Fin macinata, e cremoasa cand o amesteci cu lingurita in ibricul atat de dornic de altceva decat cafea impersonala in pachet verde sau auriu. Cafeaua asta e la punga de plastic, dar nici nu-i trebuie eticheta sau punga poleita cu aur. Are o culoare tare frumoasa, maronul acela adanc si numai bun de odihnit privirea de dimineata. Iar de gust, nici nu are rost doar sa scriu. Inca il simt pe limba.

Mi-a macinat cafeaua si am plecat. Era inca plina de caldura in punga si mi se parea ca toata lumea se uita la mine, pentru ca mirosul nu putea fi ascuns. Marturisesc ca mi s-a parut ca am luat prea putin si m-am intors. A ras si mi-a mai dat o punguta. La fel de calda. La fel de proaspata. La fel de gata sa-mi coloreze dimineata. Cea mai buna cafea, cum mi-a promis.


9 Comments on “Cea mai buna cafea din lume”

 1. 1 Sunkissed said at 12:33 pm on April 16th, 2009:

  la acest comentariu al lui ipo

  Ehei, madam, armenii sunt cei mai mari negustori de cafea din Bucuresti. Merci de recomandare, e oarecum aproape de serviciul meu si o sa incerc sa trec pe acolo. Uite aici o carte care te-ar putea interesa, ca pasionata in ale cafelei.
  http://catavencu.ro/confesiuni_la_ibric-4766.html
  http://www.humanitas.ro/humanitas/confesiunile-unui-cafegiu :)

  zic asa:

  vreau cartea de mult. o sa mi-o cumpar cat de curand. din ea am aflat cum il cheama pe nenea. recomand sa te duci sa-ti iei minunea la punga :)

 2. 2 Carmen said at 6:06 pm on June 8th, 2010:

  Draga Silvia,

  Multe multumiri pentru acest post, cautam frenetic pe net ecouri ale cartii mentionata mai sus pe care am citit-o in 3 zile si am pus-o jos acum cateva minute :).
  Sunt departe si in lipsa de acces la acea cafea dumnezeiasca am o rugaminte fierbinte: se poate sa postezi niste poze de la cafeneaua domnului Kescherian, desigur cu acordul dumnealui si daca se mai intampla sa treci prin zona? Ma agat cu disperare de tot de e bun si frumos pe lume, si din pacate pe cale de disparitie…

  Cu multumiri anticipate,
  C.

 3. 3 sunkissed said at 9:55 am on June 9th, 2010:

  buna Carmen! ciudat, dar ajunsesei in spam, am rezolvat problema.
  n-am mai trecut prin zona din pacate, mi-am mutat biroul si acum sunt departe, insa daca mai ajuung si primesc permisiune, o sa fac asta :)

 4. 4 florin said at 5:51 pm on July 30th, 2010:

  Salut. Poti spune cat a costat cafeaua? Mersi.

 5. 5 sunkissed said at 2:16 pm on July 31st, 2010:

  buna! nu mai stiu exact, a fost acum mult timp, dar a fost in jur de 25 de lei – 200 gr

 6. 6 florin said at 11:36 am on August 2nd, 2010:

  mersi. e f convenabil, atunci :)

 7. 7 sunkissed said at 11:54 am on August 2nd, 2010:

  este. si este si foarte buna.

 8. 8 florin said at 1:38 pm on August 9th, 2010:

  Am cumparat si eu sambata, 200 g = 10 RON. Dl H.K statea pe un gardulet, la umbra, noi cautam firma pe care scria “Cafea”, ne roteam gaturile peste tot si el ne-a intrebat simplu: “cautati cafea?”; am intrat putin in vorba, e un domn foarte simpatic. Cafea intr-adevar excelenta, mai trebuie sa lucrez la niste retete :).

 9. 9 sunkissed said at 10:07 am on August 16th, 2010:

  :) ce ma bucur ca ati fost. a mai scazut preturile :D o sa ma duc si eu curand


Leave a Reply