A sunkissed world

28 Apr, 2009

Strangers on a Train

Posted by: sunkissed In: Ce-am mai văzut, citit, auzit

Aseara m-am uitat la un clasic Hitchcock, “Strangers on a Train”. La sfarsit am constatat ca scenariul e dupa Raymond Chandler, cel care a scris si romanul pe care e bazat “The Big Sleep” si un maestru al romanelor politiste.

Daca in “The Big Sleep” scena era furata de Bogart, cu stilul sau incredibil de a da viata si contur personajelor, in “Strangers on a Train” scena ii apartine lui Hitchcock, e terenul sau de joaca. Suspansul e ridicat la rang de arta, iar modul in care isi construia cadrele este magistral. Jocul de lumini si umbre m-a fascinat, din nou – mai ales la plimbarea cu barca prin Tunelul Indragostitilor. Filmele lui Hitchcock, fara sa fie violente sau sangeroase, ma inspaimanta mai tare decat orice thriller sau horror modern. Asta pentru ca expozitia de sange si organe nu face decat sa-mi trezeasca repulsie, pe cand Hitchcock apeleaza la sentimente mai subtile. In plus, lasa foarte multe imaginatiei – de data asta, in ce-o priveste pe mama lui Bruno si relatia ei cu fiul sau.

As vrea sa reusesc sa ma uit la toate filmele regizate de el- am vazut cateva, dar tot mai am, si unele chiar de notorietate. N-am vazut “Rebecca”, de exemplu. E unul din putinii creatori de noir care nu cad in lirism inutil sau in realism fara farmec, una din doua.

Share this: Twitter | Facebook

2 Responses to "Strangers on a Train"

1 | Diana

April 28th, 2009 at 9:44 pm

Avatar

Intradevar…….tin minte ca eram mica si ma uitam la filmele lui si ma fascinau…..acum din pacate nu am mai vazut nimic de el, dar nu e timpul pierdut :)

2 | Sunkissed

April 29th, 2009 at 9:27 am

Avatar

O, nu e deloc timpul pierdut :D

Comment Form

About

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead." Bukowski

Silvia's books

American Gods
The Graveyard Book
Dance Dance Dance
Kafka on the Shore
Foundation
Prelude to Foundation
Lolita
One Hundred Years of Solitude
Slaughterhouse-Five
The Catcher in the Rye
The Blind Owl
Steppenwolf
Demian/Siddharta/Der Steppenwolf
The Glass Bead Game
Demian
Peter Camenzind
The Fairy Tales of Hermann Hesse
Gertrude
Knulp
Rosshalde


Silvia's favorite books »

Take a lookKokoro by Natsume Sōseki