Concluzii

Posted: December 7th, 2009 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | 5 Comments »

Inca nu stiu daca voi publica acest post. Cred ca-mi voi da seama la finalul sau. Asta pentru ca nici eu nu stiu la ce concluzii voi ajunge si s-ar putea sa-mi fie sila de ele.

Incep prin a spune ca am mers la vot si nu mi-am anulat votul. Nu m-au dat pe spate niciunul dintre candidati si am votat in sila,crezand ca votez iarasi impotriva a ceva si nu pentru ceva. Abia acum, la a doua mea votare pentru presedinte, incep sa-i inteleg pe cei care au avut misiunea ingrata de a alege intre Iliescu si Vadim Tudor.

Insa dupa ce am votat, si chiar cu cateva zile inainte, in mintea mea incoltea o certitudine ca, poate, chiar am votat pentru ceva.  Traim in Romania, tara unde cand se schimba presedintele se schimba toti cei aflati in posturi de conducere, in functie de culoarea ei politica. Traim in Romania, tara de lobotomizati – o zic cu regret si nu ma exclud. Tara in care uitam si tara in care alegem doar ca sa “ii schimbam”.

Toate acestea ar fi excelente  si corecte daca am fi avut cu cine sa schimbam. Daca, in mod utopic, am avea niste reprezentanti politici de care sa nu ne fie sila, daca am avea parte de o alternativa adevarata. Asa, teoria mea ca am votat pentru ceva cam cade.

Insa, exceptand cei 20 de ani din care sunt constienta politic doar de vreo 7, 8, ce-am avut? Am avut un contracandidat care la confruntarea finala s-a facut de cacao. Am avut atacuri la persoana, si de o parte, si de alta, am avut o campanie murdara, jegoasa, slinoasa, am avut parte de inversunari politice, de tipete si urlete la televiziuni, de cate si mai cate.

In toate aceste conditii, in cabina aia – de fapt, cu mult inainte de a fi in ea – am luat in calcul tot ce puteam sa iau in calcul. Campania, sistemul politic. Anii astia in care am fost constienta politic. Anii de facultate, in care am invatat cum ar trebui sa fie o guvernare ideala. M-am dus la vot si mi-am asumat o alegere, pentru care evident ca sunt acuzata de unii, de altii; nici ca-mi pasa. Fiecare cu stampila lui.

In fine. Dupa toate aceste lucruri, trag concluziile de care ziceam ca mi-e sila. Cum sa traiesti intr-o tara in care se voteaza pe principiul alternantei la guvernare si atat? Cum sa traiesti intr-o tara in care voturile se dau pe faina, paine, ulei, 50 sau 100 de lei? Cu sa traiesti intr-o tara in care oamenii apeleaza la cei plecati din tara sa voteze? Cum sa traiesti intr-o tara in care comunistii dau semne ca n-or sa moara niciodata? Cum sa traiesti intr-o tara in care, proclamandu-ti victoria, amintesti de numele Nicolae, nume de trista amintire pentru romani? (aici recunosc ca s-ar putea sa fie de vina educatia mea de la SNSPA, unde caut conexiuni si cand nu sunt). Cum sa traiesti intr-o tara in care populatia din urban nu merge la vot? Cum sa traiesti intr-o tara in care ii vezi tu, cu ochii tai, pe cei care se dau jos din microbuze, adusi sa voteze pentru a 3-a, a 4-a, a 7-a oara?

Apoi mi-am raspuns. Simplu. Poate pentru unii Nicolae nu e un nume de trista amintire. Poate ca ei sunt majoritatea. Am trait toata viata mea inversunata impotriva unui regim politic care m-a ingrozit doar din carti, am ales sa cred ca oamenii au invatat, ca au inteles, ca reactioneaza. Insa acum constat ca nu-i asa. Unii glorifica trecutul mai mult decat ne-am dori noi, restul. iar noi, restul? Nu suntem prosti. Doar inactivi. Imposibil de miscat. Imposibil de atatat. E ca si cum revolutia – sau orice ar fi fost – de acum 20 de ani ne-a consumat psihic, ca popor, pentru inca 100. Asta meritam. Ne plangem soarta aiurea; ne rugam la cei din afara sa voteze aiurea. Ne asteptam, ca intotdeauna, sa ne salveze cineva: Rusia, SUA, UE, votantii din afara.

Concluzia e ca nu stiu daca am castigat, eu, personal, sau daca am pierdut. Prin alegerea pe care mi-am asumat-o, e posibil sa fi castigat. Prin modul in care mi se infatiseaza tara asta, cred ca am pierdut inainte de a fi primit o sansa sa joc.

Eram un om cu idealuri mari in privinta tarii asteia si a oamenilor din ea, dar imi dau seama ca ii cunosc prea putin. Oamenii de care m-am inconjurat eu nu reprezinta toata aceasta tara. Nu stiu cum sa fiu altfel, sunt handicapata din punct de vedere al sentimentului national. Si nu stiu in ce fel o drama personala mai conteaza pentru unii care topaie zicand ca au castigat, pentru unii care scuipa pe propriul slogan “Romania bunului simt”, pentru unii care fac misto de oameni si de bunul simt in direct, razand, pentru unii care se roaga sa castige un om pe care-l dispretuiesc pentru a mai avea ei ceva de castigat.

Asa-i ca sunt niste concluzii mai mult decat amare? Intrebarea finala e, ce dracu facem cu ele?

PS: un articol care trebuie citit, aici.

PS: inchid comentariile, c-asa vreau eu.


5 Comments on “Concluzii”

 1. 1 ipo said at 2:59 pm on December 7th, 2009:

  E paradoxala chestiunea cu votul masiv in diaspora si influenta pe care a avut-o, poate decisiva. Ce i-a motivat pe oamenii aia? Hm… trebuie sa o mai gandesc pe asta…

 2. 2 sunkissed said at 3:16 pm on December 7th, 2009:

  cred ca oamenii aia sunt mai educati dpdv politic. cred ca au avut fiecare motivatii clare si obiective care i-au impins la vot. daca citesti comentariile lasate de expati pe forumuri, site-uri etc, ai sa vezi o mare diferenta de clasa in discurs. sunt oameni care au inteles ce inseamna un vot, care au mers km intregi ca sa voteze – iar “urbanii” nostri abia s-au miscat din pat doi pasi. mai cred ca asociaza clar numele lui geoana si a celor din spatele lui cu ideea de comunism, asa ca au fost mai motivati de asta. de asemenea, rupti de manipularile mediatice din tara, si-au format alte opinii decat noi. multi s-au mobilizat dupa ce au vazut rezultatele la exit poll. in plus, ma enerveaza cand vad ca sunt blamati si injurati ca decid ei viitorul unei tari in care nu stau. multi dintre ei spera sa se intoarca si sa le fie la fel de bine cum le e in afara. pentru asta au votat. cred eu.

 3. 3 ipo said at 11:40 am on December 8th, 2009:

  Asta e singura explicatie, faptul ca vor sa se intoarca, sau ca au familii in tara. Iar daca multi sunt plecati de peste 4-5 ani, fac usor asocierea PSD-EVIL.

  Aia care-i blameaza si ii injura sunt niste dobitoci. Sa le explice cineva cum au finantat romania cu miliarde de europterix trimisi in tara, cand noi aveam ditamai deficitul comercial, importam de 4 ori mai mult decat exportam!

 4. 4 sunkissed said at 12:03 pm on December 8th, 2009:

  aia care ii injura sunt vai de ei… am vazut la discursuri desprinse din vadim pe forumuri cat sa-mi ajunga.
  intrebare e: oare noi om invata in final ceva de la oamenii aia?

 5. 5 sunkissed said at 2:57 pm on December 14th, 2009:

  draga “der” care se ascunde prin proxy-uri: eu nu primesc dejectii pe blogul asta. MARŞ.