Despre degeaba

Posted: February 2nd, 2010 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | No Comments »

Cred ca ar trebui cu totii sa intelegem mai bine semnificatia cuvantului “degeaba”. “Degeaba” nu are conotatii negative, ba din contra. “Degeaba” ne fereste de relele pe care singuri ni le facem. “Degeaba” ne ajuta sa crestem, asta daca invatam sa-l respectam.

Mai cred ca ar trebui cu totii sa intelegem mai bine cand trebuie sa credem ca ceva e degeaba. A te ambitiona e ok; a te ambitiona sa scurmi in rahat nu este ok. A incerca sa repari ceva e ok; a te ambitiona sa repari ceva stricat peste orice limita a utilizabilului nu mai e ok. A nu accepta un “nu” e ok; a nu accepta 15 de “nu” este stupid. Inseamna a inota contra curentului – si nu in acel mod care te face deosebit, ci in acel fel care te face sa te ineci.

Intr-adevar, marea problema e a identifica diferenta intre atunci cand trebuie si cand nu mai trebuie sa te straduiesti sa depasesti acel “degeaba”. Cu putin antrenament, cred insa ca se poate.

Si asta vine de la un om incapatanat al dracului, un om care are un bat special pentru scurmat in rahat. Multiplele lovituri si cazaturi m-au invatat insa ca unele lucruri sunt chiar… degeaba.

Asadar, cred ca unele lucruri trebuie lasate in plata domnului. Nu inseamna ca nu trebuie sa risti, dar inseamna ca trebuie sa realizezi ca masina nu mai porneste, ca drumul s-a infundat, ca s-a taiat macaroana si cate si mai cate. Si daca se intampla ca o curiozitate stranie sa te impinga peste parapet, macar sa fie o lectie invatata asa cum trebuie.Leave a Reply