A sunkissed world

14 May, 2010

Petrom…

Posted by: sunkissed In: Despre natura lucrurilor

Ieri a fost o zi nasoala.

Am simtit nevoia sa scriu asta undeva, ca sa nu uit.

Azi e o zi mai buna. Insa inainte de a da mai departe zvonul asta, mai vreau sa va povestesc ceva despre lumea in care traim si oamenii printre care ne invartim.

Compania Petrom a avut o gramada de procese cu angajatii sai. Cea mai mare parte at acestor procese se refera la incalcarea unor clauze din contractul colectiv de munca. Angajatii au castigat majoritatea acestor procese.

Insa stiti ce face Petrom? Asta. Poate stiti de celebra scrisorica Petrom prin care cei care au luat banii din procese sa-i returneze si cei care inca au procese pe rol sa renunte la ele.

Stiu asta s-a petrecut acum mai bine de un an, insa procesul asta continua. Acum nu se mai trimit scrisori. La Pitesti, angajatii Petrom Bucuresti vin personal si le spun celor 2, 3 oameni care mai lucreaza la Arpechim, preluat de Petrom, sa dea banii inapoi pentru ca “nu e frumos sa iei bani de la firma care iti da salariu”.

Ati inteles, da? Oamenii astia au castigat procese in instanta, au primit despagubiri, insa sunt rugati “frumos” de Petrom sa nu ia acesti bani, pe motiv ca le fac un bine si le dau un salariu. Si pentru ca probabil scrisorica infama de acum un an nu prea a functionat (scrisorica pe care o gasiti la Zoso), hai sa mergem in persoana, poate ochii nostri umezi o sa impresioneze pe cineva.

Mama mea a lucrat la Arpechim multi ani. Criza a prins-o la varsta la care nu prea mai ai cum sa te reprofilezi. Ieri s-a dus la fostul loc de munca pentru fisa de lichidare. Acolo, i s-a spus si ei acelasi lucru. Sa dea banii din procese inapoi. Ei, unui fost angajat. Adevarul e ca ce nevoie ar mai putea avea de ei. Mama abia astepta sa fie disponibilizata ca sa se mute in Spania, la castel.

Mi se face sila, scarba, rusine. Bine ca mi se face mie… Singura mea intrebare e daca chiar le-a dat cineva banii astia inapoi. Si daca da, de ce. De un an si 3 luni, inca se practica treaba asta.

Share this: Twitter | Facebook

4 Responses to "Petrom…"

1 | samuan

May 14th, 2010 at 12:19 pm

Avatar

Patronii ( sau managerii) din Romania. Daca ii tii din scurt nu reusesti decat sa iti castigi statutul de “jobless”. Nu-i placut statutul asta da cu siguranta nu te depersonalizeaza.

2 | sunkissed

May 14th, 2010 at 4:14 pm

Avatar

da, stii, dar ajungi sa ai 58 de ani si o personalitate puternica si nicio perspectiva. e greu sa alegi din astea doua, trebuie sa renunti la ceva. e greu cu atat mai mult pentru oameni de varsta mamei mele. cu toate astea, cred ca nu e nevoie de compromisuri prea mari ca sa ii tii in scurt.

3 | samuan

May 14th, 2010 at 5:22 pm

Avatar

Ai dreptate. Nu vream sa fac referire decat la faptul ca de multe ori am dat de lipsa solidaritatii intre colegi sau oamenii in aceeasi situatie ( proasta) ca si mine si atunci normal ca patronii isi permit sa isi faca obiceiuri proaste.

4 | sunkissed

May 14th, 2010 at 5:24 pm

Avatar

ah, da, binenteles. sunt si situatii din astea ataaat de neplacute…

Comment Form

Facebook LastFM StumbleUpon Twitter

Arhiva

May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

About

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead." Bukowski

Silvia's books

American Gods
The Graveyard Book
Dance Dance Dance
Kafka on the Shore
Foundation
Prelude to Foundation
Lolita
One Hundred Years of Solitude
Slaughterhouse-Five
The Catcher in the Rye
The Blind Owl
Steppenwolf
Demian/Siddharta/Der Steppenwolf
The Glass Bead Game
Demian
Peter Camenzind
The Fairy Tales of Hermann Hesse
Gertrude
Knulp
Rosshalde


Silvia's favorite books »

Take a lookKokoro by Natsume Sōseki