Azi noapte am visat

Posted: July 2nd, 2010 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor, Eu cu mine | Tags: , , , , , , | 2 Comments »

Azi noapte am visat ca asteptam pe cineva, nu mai stiu pe cine. Si ca atunci cand asteptarea devenise insuportabila, am intins mecanic mana dupa un pachet de tigari ce statea pe masa bucatariei din Domenii unde ma aflam, mi-am aprins o tigara si am fumat-o pana la capat.

Am auzit povesti de cosmar ale unor fumatori care au incercat sa se lase si visau noptile ca devorau pachete intregi. Eu am visat acum ca fumam pentru prima data de cand m-am lasat de fumat – sa tot fie 6, 7 luni.

Cred ca e cel mai bun lucru pe care l-am facut vreodata. Pentru sanatatea mea, nu mai zic. Pentru plamani, dinti si mirosul de nicotina de pe degete. Insa e cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru mine, pentru eliberarea de sentimentul stupid de dependenta. Pentru ca e grozav sa simti ca nu depinzi de ceva. Ca nu faci apoplexie daca e tarziu si nu mai ai de unde sa cumperi tigari, pentru ca nu iti lasi partenerul de conversatie cu ochii in soare cat te duci tu sa cumperi tigari de la colt, pentru ca nu te foiesti aiurea pe scaun in bar cand nu ai ce fuma, pentru ca ai senzatia ca esti om intreg, nu un dependent.

Sa ma las de tigari m-a ajutat sa-mi dau seama si cat de inutil era gestul meu, repetat de cateva ori pe zi, de a aprinde o tigara. Nu eram mai desteapta, mai interesanta, nu ma calma asa cum ma minteam eu pe mine, nu ma relaxa, nu ma facea un om mai bun. Si extrapoland, mi-am dat seama ca nu exista lucru la care nu pot sa renunt. Nu exista nimic material care sa ma tina sub o magie stupida.

Nu am citit celebra carte a lui Carr, parca, nu m-am silit eu pe mine sa nu mai fumez, nu am trecut prin perioade de panica si nici prin stres, nu am mancat excesiv de mult si nu am avut recidive. Pur si simplu am simtit ca a venit momentul sa nu mai depind de un lucru.

Stiu si de ce am visat ce am visat. Pentru ca ieri m-am gandit mult la apartamentele prin care am stat, dat fiind ca o sa ma mut iar. Mi-am amintit, deci, de primul apartament. Si cel mai pregnant de acolo imi amintesc tigarile mele triste din bucatarie. Tigarile din sesiuni, dintre despartiri, tigarile fumate cu un nod in gat in fata unor spaime, a unor decizii, a unor vorbe grele, tigarile de plecare si tigarile din creierii diminetii. Nu-mi amintesc prea multe chestii frumoase din bucataria invaluita in fum. Stiu ca au fost, dar ori de cate ori imi imaginez bucataria aceea plina de fum, ma si vad pe un scaun, ghemuita la geam, trista, dintr-un motiv sau altul.


2 Comments on “Azi noapte am visat”

  1. 1 o femeie haina said at 5:16 pm on July 2nd, 2010:

    Senzatia acuta de neliniste atunci cand ramai fara tigari, da, imi amintesc. Pe langa toate celelalte lucruri neplacute pe care inca le mai (re)descopar in apropierea unei tigari aprinse.

  2. 2 sunkissed said at 5:26 pm on July 2nd, 2010:

    da, sa stii ca si eu mai descopar, de fapt imi reamintesc lucruri neplacute de care am reusit sa scap cand mai vad tigari aprinse.
    bine ai venit aici :)


Leave a Reply