Cat de simplu e sa te pierzi

Posted: November 22nd, 2010 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | Tags: , , , | 4 Comments »

Am pantofi si rochie pentru revelion. Dar nu am revelion. Nici nu prea il vreau, sincer; este acea perioada din an in care este o isterie generala la care, cumva, ajung sa ader si eu. Ce ororare!

In afara de asta, stiti la ce ma gandeam in weekend? La ceva ce n-are nicio treaba nici cu revelionul, nici cu alte astfel de isterii in masa. Anume la faptul ca placerea mea de a scrie s-a cam dus pe apa Sambetei.

Dintotdeauna mi-am dorit sa fac bani din scris. In afara de jobul meu pe care sincer il iubesc, am ajuns, dintr-una in alta, sa ma mai uit si la ce oferte mai primesc content writerii la proiecte de freelancing.

Am avut parte de oferte generoase de 10 lei pe articol de 700 de cuvinte in limba engleza. Si cand zic “generoase”, chiar zic generoase, pentru ca am mai primit o oferta unde, la un calcul simplu, as fi primit 2 lei per articol. 2 lei, nu 20.

Am senzatia ca scriitorii sunt priviti ca masinarii de produs continut si sunt tratati si platiti intr-un fel sinistru. 2 lei pe articol?! Serios?

Ma intreb cum de se asteapta oamenii care scot astfel de pozitii la inaintare la oameni competenti, seriosi si care sa-si si faca treaba bine, care sa scrie documentat si argumentat, care sa stie despre ce naiba vorbesc intr-un articol.

Ati fi suprinsi cati dintre cei ce ofera astfel de job-uri stiu sa: spuna exact despre ce articole au nevoie, de ce tematica, in ce stil sa fie scris un articol – foarte important, daca exista cuvinte-cheie, pentru cat timp se ofera job-ul si alte astfel de “detalii” pe care, nu-i asa, scriitorasii nu trebuie sa le stie.

Nu stiu situatia decat din punctul meu de vedere de om care nu-si duce viata pe baza acestor contracte. M-am interesat de curiozitate si am primit oferte pentru ca sunt inca inscrisa pe tot felul de directoare. Asadar s-ar putea sa ma insel si sumele de care v-am zis sa fie standard, oamenii sa nu se mire de ele si sa le accepte. Pentru ca e greu sa alegi intre a nu te vinde ieftin si a avea un ban in casa.

Totusi, avand in vedere ca iubesc sa scriu, de ce as vinde ceea ce iubesc pe atat de putin? Eu consider ca e putin. M-am tot gandit daca sa scriu sau nu despre aceste lucruri, insa atata vreme cat aceasta este opinia mea, din acest moment, despre acest subiect, nu ma pot abtine sa nu o spun, ca de-aia am blog.

Le-as spune si altora sa nu se vanda ieftin, dar ma tem ca ar ajunge muritori de foame. Nu stiu de ce a scrie a ajuns sa fie vazuta ca o meserie de mana a doua la noi.


4 Comments on “Cat de simplu e sa te pierzi”

 1. 1 somnulescu - TrueMusic.ro said at 4:21 pm on November 22nd, 2010:

  Ca sa nu vorbim de faptul ca daca nu ai o baza de articole in spate, nu te baga nimeni in seama, iar tu trebuie sa renunti la orice drept asupra articolului :)

 2. 2 sunkissed said at 4:27 pm on November 22nd, 2010:

  Sa ai o baza de articole in spate nu cred ca e o problema. Orice scriitor isi poate face un portofoliu pe care sa-l prezinte. WordPress e gratis :) Poti sa scrii din pasiune, pe teme diferite, ca sa arati ca poti scrie orice – sau tematic, daca asta vrei. Daca te referi la articole publicate – da, asta e o problema, dar majoritatea celor ce cauta content writeri cauta sa vada cum arata ce scriu – mai ales cand miza e mai mica si nu cauti, sa zicem, redactor la ZF.

  Apropo de drepturi, depinde de contractul pe care il faci. De ex eu ca PFA nu as fi nevoita sa semnez contract de dr de autor, ci un contract de colaborare la ai carui termeni ader sau nu.

 3. 3 somnulescu - TrueMusic.ro said at 10:36 am on November 23rd, 2010:

  Baza de articole e destul de aiurea, pentru ca la romani nu poti face cine stie ce bani din asta. Pe siteuri de freelanceri iti trebuie o baza de articole in Engleza…

  Bine..iti trebuie si timp ca sa le scrii :))

 4. 4 Sunkissed said at 10:39 am on November 23rd, 2010:

  Pai iti faci in engleza, si daca e pasiunea ta, ai si timp :) Bine, adevaru e ca la noi, dupa cum am zis, e chiar greu sa faci un ban din scris, se pare


Leave a Reply