Lucruri necesare

Posted: October 24th, 2011 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor, Eu cu mine, La naiba! | Tags: , , , , | No Comments »

Sunt cateva chestii care chiar iti trebuie in viata asta, daca vrei sa iti mentii capul pe umeri si sufletul in nori.

Astfel, in afara de cele mai firesti chestii cum ar fi apa, mancare si cafea, dar la ibric, iti trebuie un briceag bine ascutit. E util in caz ca vine apocalipsa si, cine stie, totul se transforma din jungla urbana in jungla din aia pe bune, in care trebuie sa te lupti cu liane si monstri.

Apoi, iti trebuie toamna si depresia de toamna, ca sa nu uiti ca esti om intai si nu doar o bucata de creier intre un scaun si un birou. Sa numeri frunzele care cad, sa cada cu zgomot in tine, sa-ti amintesti de toamna aia despre care ai crezut ca e prima toamna din viata ta si de prima promisiune pe care ai jurat ca nu o sa o incalci, pentru ca in alti ani alte anotimpuri sa-ti inchida gura, mai mult sau mai putin discret. Sa iti amintesti cand singura modalitate de a te distra toamna era sa numeri frunzele si sa pui pariuri despre cand or sa ramana toti copacii in fundul gol.

Iti trebuie sa iti aduci aminte cine ai fost, copilul care erai, primul ursulet pe care l-ai iubit asa mult  incat ai inteles ce e iubirea pentru ceva ce e numai al tau. Iti trebuie amintirile pe care le ascunzi sub covor, pentru ca doare. Iti mai trebuie un briceag metaforic pentru ca trebuie sa mai si tai din bube, uneori in carne vie, deseori fara anestezie. Si trebuie sa fii lucid in momentele alea, trebuie sa stii ca ceea ce faci este incredibil de dureros si de gresit, sa stii ca poate sa fie degeaba si in acelasi timp sa fie cel mai mare sacrificiu din viata ta.

Iti trebuie un palton de toamna si cineva care sa ti-l puna pe umeri, la fel cum trebuie sa vrei sa iti dai jos paltonul si eventual si pielea de pe tine pentru a le darui persoanei care ti-a pus paltonul pe tine. Iti e necesar un pahar de lapte cald seara, cand stai si iti tragi sufletul dupa o zi in care nu ai fost al tau, nici macar un pic. Ba, mai rau de atat, ai fost al oamenilor care nu te inteleg, nu te cunosc, nu te accepta, doar s-au ciocnit de tine intr-o zi si asta a fost tot.

Si-ti mai trebuie o zi in care sa le asterni cu calm pe o hartie sau pe un internet sau pe ce o fi, la fel cum e necesar poate sa citesti chestiile astea undeva, e necesar sa te intalnesti cu oameni carora sa le povestesti cu calm despre zile in care credeai ca o sa iti dau foc la suflet dupa ce scuipi nitel pe el. Iti e necesar sa fii confuz, sa nu fii sigur, sa fii absurd, sa gresesti si sa fii relativ dus cu capu’. Pentru ca altfel degeaba tot, nu stiu cum sa o expun mai plastic. Si in momentele mele de tampenie majora, bucurie incredibila, melancolie si dor, mi-as fi dorit sa am manualul asta cu lucruri necesare. Desi nu pare, ma impac destul de bine cu chestiile pe care trebuie sa le fac.Leave a Reply