Banca Transilvania sau Doamne, Dumnezeule

Posted: December 15th, 2011 | Author: | Filed under: Despre natura lucrurilor | Tags: , , , , , , | No Comments »

Ma stiti, sunt un om fara simt practic. De aceea si pentru ca nu inteleg intotdeauna mecanismele complexe ale bancilor si institutiilor statului, cand pot, emit judecati pe baza de comparatie. Nu zic ca e bine, nici ca e rau, doar ca asta este criteriul pentru care, in unele cazuri, oamenii ca mine aleg banca X si nu banca Y.

Am conturi atat la ING, cat si la Banca Transilvania. Nu va entuziasmati, ca-s cat se poate de goale ambele. Dar asta e alta poveste de povestit intr-un capitol intitulat “Cum te pune tara asta la pamant.”. Dramatic, stiu, dar, cum ziceam, ma stiti, sunt o fire dramatica. In fine. Ambele conturi au carduri Visa atasate la ele. Ambele carduri Visa au fost sustrase din geanta, dupa cum va povesteam mai demult. Asa ca a trebuit sa le refac.

Daca cu actele am avut noroc, cu cardurile e mai complex.

Sa luam cazul ING: depus cerere de reemitere card in maxim 5 minute, intr-o vineri. In aceste 5 minute, m-au intrebat daca prefer ca noul card sa vina cu vechiul pin, daca prefer sa iau cardul de la ei sau de la Opera si mi-au spus ca ma suna cand e gata. Miercuri m-au sunat de la banca, m-am dus si am luat cardul. Am stat inca maxim 5 minute. Am semnat declaratia cum ca am ridicat cardul, m-am dus la bancomat si l-am si activat. Nu m-a costat nimic.

Sa luam acum cazul Transilvania: in primul rand, reemiterea cardului costa 15 lei. Pe care ti-i extrag din cont. Acelasi tip de card Visa ca cel de la ING, cu chip. Cica asta meriti daca al tau card a fost distrus sau pierdut din vina ta. Caci, nu-i asa, intotdeauna e vina ta cand ti se fura chestii. In fine. Apoi, mi-au spus ca dureaza ba 5 zile, ba 7 zile, ba 10 zile sa ajunga noul card. A durat 10 zile. Azi m-am dus sa-l iau, dupa ce am primit SMS. Am semnat proces verbal de luare in primire card si pin. Mi-au dat cardul si pinul si la revedere. Ma duc si eu apoi ca omul la bancomat sa schimb pinul. Nu pot. Incerc sa vad soldul. Nu pot. Bancomatul repeta cu inversunare “Tranzactie anulata”. Ca intr-un final sa ma intorc spumegand in banca si domnul de la ghiseu sa imi spuna, candid: “Pai nu e activ cardul! Abia maine dupa ora 10 se activeaza!”.

Clipoc-clipoc, zic. Ma intorc pe calcaie si plec.

Si acum va intreb: Daca e sa decizi numai pe baza comparatiei si a timpului pierdut, ce banca ai alege? Eu inteleg ca e mai palpitant la Banca Transilvania, mai ales daca ne aducem aminte de mirobolantul lor internet banking pe care l-au schimbat acum si tot prost e. Ca sa nu mai zic ca am vrut sa imi transfer ultimii 20 de lei din contul de la BT in cel de la ING si am primit un candid mesaj cu: “aceasta tranzactie va fi comisionata cu 16 lei”. Dar parca as vrea sa nu pierd asa mult timp in interiorul unei banci si parca as vrea sa nu mi se comisioneze si respiratia.

Dar ce sa zic, tot ma plangeam eu ca nu mi se mai intampla chestii concrete si amuzante. Ia de aici. Pregatesc urmatorul episod in curand, din seria: “Cum sa sarbatoresti Craciunul cu datorii mai mari decat tine.” Pam pam.Leave a Reply