Haruki Murakami si asternuturile albe

Posted: May 24th, 2012 | Author: | Filed under: Ce-am mai văzut, citit, auzit | Tags: , , , | 5 Comments »

Nu am mai citit ceva care sa ma macine marunt-marunt de mult. Nu am mai gasit cuvinte care m-au lovit, care m-au pleznit peste sufletul meu ingamfat de si mai mult timp. Nu mai stiu sa ma pierd prin paginile unei carti asa cum te-ai pierde intr-un labirint ciudat in care singurul tau ghid e Palarierul Nebun.

Am descoperit de ce nu pot sa spun doar ca imi place Haruki Murakami. De ce e relația asta atât de ciudată a mea cu el. Pentru ca scrie bland. Tacut. Linistit. Furtunile lui sunt asteptate, planuite. Imi scrie ca si cum lumea s-ar opri undeva la ora 5. Imi scrie ca si cum stau si astept sa fiarba apa. Imi scrie ca si cum am fost intotdeauna o rebela imbracata la costum. Imi scrie ca si cum mergi cu un tren prin campii de rapita si iti aduci aminte de prima iubire, pentru ca sa o uiti instant cand trece baiatul cu chipsuri si cafea de la vagonul restaurant.

Ma intriga felul asta al lui de a scrie si de a simti, de a descrie oameni, de a-i creiona in mintea mea. Ma irita. Si totusi nu ma pot opri din a ma gandi la el. Felul asta in care scrie el e o chestie de care am nevoie pentru a ma echilibra. Nu as putea trai intr-o lume ca cea din Veniss Underground, din Crima si Pedeapsa, din Bufnita Oarba sau – doamne fereste – intr-o lume ca cea din Lupul de Stepa. Avem nevoie de balans ca sa nu ne pierdem.

Haruki asta e ca un asternut curat si alb cand tot ce ai chef sa faci e sa te scalzi in namol. Enervant, nu?

*La vreo doua ore dupa ce am scris postul asta, am reusit sa pun punctul pe Murakami, mai exact pe motivul precis pentru care ma zgandarea: he does not seem to question stuff. Aia era.*


5 Comments on “Haruki Murakami si asternuturile albe”

 1. 1 Mics said at 12:15 am on May 25th, 2012:

  Ah, de ceva vreme nu mi-a mai placut un post de-al tau atat de mult:P.

 2. 2 sunkissed said at 8:50 am on May 25th, 2012:

  Ceea ce-mi intareste convingerea ca oamenii usor dezamagiti sau confuzi sau ambele impreuna scriu mai bine :)

 3. 3 Mics said at 4:31 pm on May 25th, 2012:

  :D :)

 4. 4 Raluca said at 9:54 pm on June 27th, 2012:

  Ma mir ca ai rabdare sa duci pana la capat o asemenea lectura. Eu m-am straduit, dar timpul mi s-a parut mai pretios decat edificarea. Daca-mi permiti o sugestie, recomand cu mare drag si foc o carte de care nici nu auzisem, in ciuda renumeleui si familiaritatii autorului, Ionel Teodoreanu, o carte pe care am gasit-o in biblioteca cuiva candva. “Sa vie Bazarca!” se numeste si am citit-o de parca ar fi fost o bucata de ciocolata de import primita cand eram copil, pe vremea comunismului, foarte atenta sa nu se termine niciodata. Am mirosit-o, adulmecat-o, degustat-o pe-ndelete si apoi m-am lins pe buze … Daca dai de ea, poate-ti va potoli foamea de o literatura bine scrisa.

 5. 5 sunkissed said at 12:13 pm on June 28th, 2012:

  M-am apucat de ea pe reader si nu am vazut cate pagini are :D Asta ajuta uneori.
  Multumesc mult pentru recomandare, cred ca o si am pe acasa. O caut!


Leave a Reply