Zapada si mizerie si alte lucruri bune.

Posted: December 12th, 2012 | Author: | Filed under: Eu cu mine | Tags: , , , , , | No Comments »

Ma uit pe geam si ma intreb cand am uitat sa ma bucur de zapada. Imi amintesc instant: in prima mea iarna in Bucuresti in care trebuia sa ma si duc la munca. Eram in 2008 – 2009. Pana atunci, in cei 4 ani de facultate, problema era simpla pe timp de iarna: daca e multa zapada, nu iesim din casa. Abia in sesiune ma taram cu greu si deja simteam o aversiune fata de iarna. Nu suficient, totusi. Cel mai rau a fost prin ianuarie 2009 cand, in fiecare dimineata de la 8, trebuia sa inot prin nameti ca sa ajung la munca, mereu cel mai tarziu, mereu uda pana la genunchi, mereu simtindu-ma ingreunata de zapada si de haine si fular si caciula, ah caciula, si pierzand mereu cate o manusa prin zapada.

Cea mai mare ura fata de iarna am simtit-o acum vreo doi ani, cand trebuia sa ajung din Drumul Taberei la Universitate. Zi de zi. Faceam o ora si un pic pana la munca, uneori troleul nu mai facea fata aglomeratiei din Razoare si trebuia sa o iau pe jos pe nameti – nu, nu prin, ci PE, ca altfel nu aveam cum. Eram zilnic sictirita de bocanci si geaca, ma simteam mereu inapta sa fac fata iernii, din toate punctele de vedere dar mai ales cel vestimentar. Imi doream sa fiu draguta si iarna, dar cu 15 straturi pe tine, cu o haina imensa cu fulgi de gasca, cu bocanci de munte si o manusa de-un fel si alta de alt fel, numai draguta nu poti sa fii.

Imi dau insa seama acum ca problema mea nu este iarna, ci acest oras. Acest oras care a ramas cu… 30? Hai sa zicem 30 de ani in urma cu… tot. Aici nu poti sa parchezi, sa te plimbi iarna, sa nu faci 100 de ore pana la munca, sa nu te enervezi, sa nu iti strici numeroase perechi de bocanci prin zapada. Nu poti nici macar sa stai acasa fara sa te enervezi ca nu ai caloriferele calde.

Totusi, cand te apuci pe ninsoare sa faci cel mai frumos bradut, cel mai devreme din cariera ta de decorator de brazi, cand iesi pe viscol ca sa mai cumperi o funda, cand te uiti apoi la luminite si te simti acasa cu adevarat – si nu acasa in apartament sau in cartier sau in oras, ci acasa in niste sensuri mai adevarate si mai frumoase – ei bine, atunci nu mai conteaza ca e iarna, ca e iarna in Bucuresti sau ca locuiesti pe planeta Pamant.

Da… am si uitat ce voiam sa mai zic sau despre ce mai voiam sa ma plang. Ceea ce cam dovedeste ce spuneam mai sus. Gaseste o casa si decoreaz-o intr-o noapte viscolita.Leave a Reply